Spis treści
Pisaliśmy o pieczarkach faszerowanych mięsem mielonym, takie połączenie stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Tym razem lecimy w klasykę, ale zmienimy formę jednego ze składników – białka jajka. Po dodaniu ubitej piany do mięsa, automatycznie sprawimy, że jego struktura stanie się puszysta i niezwykle delikatna. W jakim momencie dodać ubite białko do mięsa? Sprawdź przepis!
Kotlety mielone z ubitym białkiem jaja
Sposób przygotowania
- W pierwszym kroku musisz oddzielić żółtka od białek. Bułkę namocz w mleku, a żółtko ucieraj z masłem. Odciśnij bułkę z płynu i zmieszaj z masłem i żółtkiem. Dodaj mięso i wyrób wszystko rękoma.
- Obraną cebulę pokrój w kostkę i posmaż na patelni. Czosnek posiekaj drobno.
- Oddzielone białko ubij na sztywną pianę.
- Do mięsa dodaj, cebulkę, czosnek, przyprawy oraz ubite białko. Wszystko wymieszaj. Uformuj małe kuleczki, obtocz w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na maśle klarowanym aż kotlety będą brązowe.
Składniki
na 12 sztuk
- 500 g mięso mielone (drobiowe)
- ząbek czosnek
- 1 cebula
- bułka (najlepiej czerstwa)
- 1 jajko
- łyżka masło
- 1 łyżeczka majeranek
- 0,5 łyżeczka sól
- szczypta pieprz
- 5 łyżka mąka pszenna
- 1 jajko
- 8 łyżka bułka tarta
- 3 łyżki masło klarowane (do smażenia)
2 komentarzy