Spis treści
Czekośliwka to połączenie śliwek i czekolady, które zamykamy szczelnie w słoiku i wekujemy, by móc się nią cieszyć zimową porą. Podbije serce każdego, kto jej spróbuje, a dzieci nie będą więcej prosić o nutellę do kanapek.
Jeśli masz ochotę na powidło cudownym czekoladowym smaku, które będzie znacznie zdrowsze od sklepowych tworów, wypróbuj przepis na czekośliwkę. Konfitura będzie słodko-kwaśna, idealna równowaga smaków.
Czekośliwka
Sposób przygotowania
- Śliwki umyj, podziel na ćwiartki i usuń pestki.
- Kakao przesiej do miski, wrzuć gorzką czekoladę i podziel na mniejsze kawałki.
- Śliwki umieść w garnku, posyp cukrem i odstaw na 30 minut by puściły sok. Po tym czasie umieść garnek na średnim ogniu i gotuj ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając, aż owoce się rozpadną. Na końcu dosyp przyprawy i zamieszaj.
- Zblenduj powidło i duś przez 30 minut, często mieszaj, by śliwki nie przywarły do dna.
- Przed końcem gotowania dorzuć kakao i czekoladę. Wymieszaj całość do rozpuszczenia, przełóż do czystych i wyparzonych słoików, a następnie szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem.
Składniki
na 3 słoiki
- 1 kg śliwki
- 230 g cukier
- 50 g kakao
- 50 g gorzka czekolada
- 1/2 łyżeczka cynamon
- 1/2 przyprawa korzenna
Wypróbuj również dżem malinowy z dodatkiem imbiru!