Spis treści
Tort z malinami i kawowym kremem
Torcik ze świeżych owoców będzie dawał orzeźwienie, a kawowy krem nada mu zarówno słodyczy jak i goryczki. Maliny rozpoczynają swój sezon, więc warto pokusić się o użycie ich w swojej kuchni. Gwarantujemy, że każdy łasuch poprosi o dodatkową porcję ciasta.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Sposób przygotowania
- Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy stopniowo żółtka i olej.
- Do białek przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie mieszamy szpatułką, aż całość będzie gładką masą.
- Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 30-35 minut.
- Do miseczki wlewamy sok z malin i wódkę (lub pomijamy ten składnik) i nasączamy przekrojonego na pół biszkopta.
- Do szklanki wsypujemy kawę i dodajemy łyżkę mleka, mieszamy do rozpuszczenia się produktów.
- Do miski wrzucamy miękkie masło i ucieramy, stopniowo dolewamy mleko skondensowane, nie przerywając ucierania. Kiedy masa jest już jednolita, dodajemy rozpuszczoną kawę. Całość miksujemy na gładko.
- Bierzemy dolny blat ciasta i smarujemy go połową kremu, następnie układamy maliny, przykrywamy górnym blatem i powtarzamy czynność. Tort schładzamy w lodówce parę godzin, najlepiej całą noc.
Składniki
na 12 porcji
biszkopt
- 4 sztuka jajko
- 1 szklanka cukier
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta sól
- 2 łyżka olej
krem
- 200 g masło
- 400 ml mleko skondensowane (zimne)
- 2 łyżka kawa rozpuszczalna
- 1 łyżka mleko
- 1,5 kg maliny
- 50 ml sok malinowy
- 2 łyżka wódka (lub inny arkohol)
Zobacz
Jeden komentarz