w

Ciasto ze świeżymi malinami i kawowym kremem

Torcik ze świeżych owoców będzie dawał orzeźwienie, a kawowy krem nada mu zarówno słodyczy jak i goryczki. Maliny rozpoczynają swój sezon, więc warto pokusić się o użycie ich w swojej kuchni. Gwarantujemy, że każdy łasuch poprosi o dodatkową porcję ciasta.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Czas przygotowywania 1 godzina 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy stopniowo żółtka i olej.
  • Do białek przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie mieszamy szpatułką, aż całość będzie gładką masą.
  • Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 30-35 minut.
  • Do miseczki wlewamy sok z malin i wódkę (lub pomijamy ten składnik) i nasączamy przekrojonego na pół biszkopta.
  • Do szklanki wsypujemy kawę i dodajemy łyżkę mleka, mieszamy do rozpuszczenia się produktów.
  • Do miski wrzucamy miękkie masło i ucieramy, stopniowo dolewamy mleko skondensowane, nie przerywając ucierania. Kiedy masa jest już jednolita, dodajemy rozpuszczoną kawę. Całość miksujemy na gładko.
  • Bierzemy dolny blat ciasta i smarujemy go połową kremu, następnie układamy maliny, przykrywamy górnym blatem i powtarzamy czynność. Tort schładzamy w lodówce parę godzin, najlepiej całą noc.

Składniki

na 12 porcji

biszkopt

krem

Wartości odżywcze Zobacz

Tort z malinami i kawowym kremem
Na porcję przypada:
Kalorie
412.8
Tłuszcze
 
9
g
14
%
Węglowodany
 
76.7
g
26
%
Błonnik
 
10
g
42
%
Białka
 
8.3
g
17
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz