w ,

Ciasto ze świeżymi malinami i kawowym kremem

Tort z malinami i kawowym kremem

Torcik ze świeżych owoców będzie dawał orzeźwienie, a kawowy krem nada mu zarówno słodyczy jak i goryczki. Maliny rozpoczynają swój sezon, więc warto pokusić się o użycie ich w swojej kuchni. Gwarantujemy, że każdy łasuch poprosi o dodatkową porcję ciasta.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy stopniowo żółtka i olej.
  • Do białek przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie mieszamy szpatułką, aż całość będzie gładką masą.
  • Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 30-35 minut.
  • Do miseczki wlewamy sok z malin i wódkę (lub pomijamy ten składnik) i nasączamy przekrojonego na pół biszkopta.
  • Do szklanki wsypujemy kawę i dodajemy łyżkę mleka, mieszamy do rozpuszczenia się produktów.
  • Do miski wrzucamy miękkie masło i ucieramy, stopniowo dolewamy mleko skondensowane, nie przerywając ucierania. Kiedy masa jest już jednolita, dodajemy rozpuszczoną kawę. Całość miksujemy na gładko.
  • Bierzemy dolny blat ciasta i smarujemy go połową kremu, następnie układamy maliny, przykrywamy górnym blatem i powtarzamy czynność. Tort schładzamy w lodówce parę godzin, najlepiej całą noc.

Składniki

na 12 porcji

biszkopt

krem

Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli