w

Ciasto milionera w 20 minut. Szybki deser na imprezę

Wyobraź sobie miks delikatnej czekolady, słodkiego karmelu i niesamowicie kruchego ciasta – to właśnie ciasto milionera! Wywodzi się ze Szkocji i zostało dedykowane osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, bo tego nie da się zepsuć!

Mówi się, że nazwa pochodzi od bogactwa smaku, które przepełnia tą słodkość. Inni obstawiają, że to przez składniki, które kiedyś były dość drogie. Dziś jesteśmy w stanie zrobić tę przekąskę za mniej niż 20 zł.
Sponsorowane
Czas całkowity 3 godziny 30 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
3 godziny
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier. Dodajemy zimne masło i wszystko ugniatamy.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Robimy dziurki widelcem i wkładamy do rozgrzanego na 190* piekarnika na 15-20 min.
  • Na upieczony i wychłodzony spód nakładamy masę kajmakową.
  • Czekoladę z masłem rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Delikatnie studzimy i wylewamy wszystko na kajmak. Odstawiamy do lodówki na 2-3h.

Składniki

na 10 porcji

masa kajmakowa

polewa czekoladowa

Wartości odżywcze Zobacz

Ciasto milionera
Na porcję przypada:
Kalorie
294
Tłuszcze
 
9
g
14
%
Węglowodany
 
52.5
g
18
%
Błonnik
 
1.4
g
6
%
Białka
 
4.4
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.