Spis treści
Wyobraź sobie miks delikatnej czekolady, słodkiego karmelu i niesamowicie kruchego ciasta – to właśnie ciasto milionera! Wywodzi się ze Szkocji i zostało dedykowane osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, bo tego nie da się zepsuć!
Ciasto milionera
Sposób przygotowania
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier. Dodajemy zimne masło i wszystko ugniatamy.
- Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Robimy dziurki widelcem i wkładamy do rozgrzanego na 190* piekarnika na 15-20 min.
- Na upieczony i wychłodzony spód nakładamy masę kajmakową.
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Delikatnie studzimy i wylewamy wszystko na kajmak. Odstawiamy do lodówki na 2-3h.
Składniki
na 10 porcji
spód
- 50 g cukier trzcinowy
- 125 g masło
- 175 g mąka pszenna
masa kajmakowa
- 1 puszka masa kajmakowa