w ,

Ciasto milionera w 20 minut. Szybki deser na imprezę

Wyobraź sobie miks delikatnej czekolady, słodkiego karmelu i niesamowicie kruchego ciasta – to właśnie ciasto milionera! Wywodzi się ze Szkocji i zostało dedykowane osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, bo tego nie da się zepsuć!

Ciasto milionera

Mówi się, że nazwa pochodzi od bogactwa smaku, które przepełnia tą słodkość. Inni obstawiają, że to przez składniki, które kiedyś były dość drogie. Dziś jesteśmy w stanie zrobić tę przekąskę za mniej niż 20 zł.
Czas całkowity 3 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
3 godz.

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier. Dodajemy zimne masło i wszystko ugniatamy.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Robimy dziurki widelcem i wkładamy do rozgrzanego na 190* piekarnika na 15-20 min.
  • Na upieczony i wychłodzony spód nakładamy masę kajmakową.
  • Czekoladę z masłem rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Delikatnie studzimy i wylewamy wszystko na kajmak. Odstawiamy do lodówki na 2-3h.

Składniki

na 10 porcji

masa kajmakowa

polewa czekoladowa

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli