Spis treści
Ciasto Marlenka to miodowy przekładaniec z jasnym kremem. Jeśli lubicie ciasta w tym klimacie, które są słodkie z nutką miodu, to polecamy ten wypiek.
Charakterystyczną cechą deseru są cienkie płaty miodowego ciasta i jasny, śmietankowy krem. Każdy kawałek rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać przed dodatkową porcją.
Ciasto Marlenka
Sposób przygotowania
- W małym garnku umieść masło, cukier oraz miód i podgrzewaj na małym ogniu, aż całość się rozpuści. W drugiej misce wymieszaj ocet i sodę, a następnie dodaj do rozpuszczonego masła. Ściągnij całość z ognia i pozostaw na 15 minut do wystudzenia.
- Do masy wrzuć dwa jajka oraz mąkę i dobrze wymieszaj całość. Ciasto podziel na 6 kawałków i rozwałkuj je na cienkie placki, każdy z nich piecz w 170*C przez 7 minut.
- Teraz czas na krem. Do garnka wlej 2 szklanki mleka i zagotuj, a w jednej szklance rozpuść budynie w proszku i dolej do gotującego się mleka. Odstaw krem do wystudzenia.
- W misce umieść miękką margarynę i miksuj ją na lekki puch, następnie dodaj kajmak i stopniowo wystudzony budyń. Miksuj, aż składniki się połączą.
- Przekładaj każdy placek masą i z góry posyp go orzechami. Odstaw na kilka godzin by składniki się połączyły.
Składniki
na 12 porcji
miodowe spody:
- 125 g masło
- 3 szklanka mąka pszenna
- 4 łyżka miód
- 3/4 szklanka cukier puder
- 3/4 łyżka soda oczyszczona
- 1 łyżka ocet spirytusowy 10%
- 2 jajko
krem:
- 2 budyń w proszku
- 3 szklanka mleko
- 400 g masa kajmakowa
- 250 g margaryna (lub masła)
- 1 garść orzechy włoskie