w

Burza Piaskowa – przepis na idealne ciasto bez pieczenia!

Słodycz, który potrafi uratować w awaryjnej sytuacji, gdy jedyne co masz pod ręką to herbatniki, mleko i krem czekoladowy do kanapek. Nie ma nic wspólnego z pieczeniem, a co za tym idzie, robi mniejszy bałagan w kuchni. Kiedy podasz go cioci, bądź pewna, że zapyta o przepis!

Ciasto burza piaskowa

Przepis na ekspresowe ciasto już jest! Jeśli lubisz połączenie słodko-słone, zamiast herbatników dodaj słone krakersy, świetnie przełamią smak słodkich kremów, użytych w przepisie!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej patelnię i wrzuć posiekane orzechy, podpraż aż nabiorą złotego koloru.
  • Mleko wlej do garnka, dodaj cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
  • Masło wrzuć do miksera i dodawaj na zmianę mleko z cukrem i mleko w proszku. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Blaszkę 24x24 wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż warstwę herbatników, połowę białego kremu i kolejną warstwę herbatników.
  • Pozostały krem zmiksuj z kremem czekoladowym i orzechami. Wyłóż krem na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą ciastek.
  • Masło podgrzewaj w rondelku, dodaj białą czekoladę i połącz składniki. Powstałą polewę ostudź.
  • Polej herbatniki białą i ciemną polewą. Schładzaj w lodówce.

Składniki

na 12 porcji

Wartości odżywcze

Ciasto burza piaskowa
Na porcję przypada:
Kalorie
551.3
Tłuszcze
 
32.5
g
50
%
Węglowodany
 
50.7
g
17
%
Błonnik
 
3
g
13
%
Białka
 
16.1
g
32
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli