Spis treści
Słodycz, który potrafi uratować w awaryjnej sytuacji, gdy jedyne co masz pod ręką to herbatniki, mleko i krem czekoladowy do kanapek. Nie ma nic wspólnego z pieczeniem, a co za tym idzie, robi mniejszy bałagan w kuchni. Kiedy podasz go cioci, bądź pewna, że zapyta o przepis!
Ciasto burza piaskowa
Sposób przygotowania
- Rozgrzej patelnię i wrzuć posiekane orzechy, podpraż aż nabiorą złotego koloru.
- Mleko wlej do garnka, dodaj cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
- Masło wrzuć do miksera i dodawaj na zmianę mleko z cukrem i mleko w proszku. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Blaszkę 24x24 wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż warstwę herbatników, połowę białego kremu i kolejną warstwę herbatników.
- Pozostały krem zmiksuj z kremem czekoladowym i orzechami. Wyłóż krem na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą ciastek.
- Masło podgrzewaj w rondelku, dodaj białą czekoladę i połącz składniki. Powstałą polewę ostudź.
- Polej herbatniki białą i ciemną polewą. Schładzaj w lodówce.
Składniki
na 12 porcji
- 1 herbatniki (duże opakowanie )
- 150 g orzechy laskowe (lub włoskie)
- 1 szklanka mleko
- 1/4 szklanka cukier
- 250 g masło (miękkie)
- 2 szklanka mleko w proszku
- 400 g krem czekoladowo-orzechowy
- 100 g masło
- 100 g czekolada biała
- polewa czekoladowa