Spis treści
Jak przemycić trochę zieleniny w jedzeniu? Otóż mamy dla was przepis na genialny chlebek przygotowywany na parze. Takiej bomby witaminowej jeszcze nie widzieliście!
Zielony chlebek
Sposób przygotowania
- Szpinak i pietruszkę blendujemy w blenderze na gładką masę.
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, następnie wsypujemy mąkę, sól i zielony sos.
- Wyrabiamy ciasto. Kiedy masa jest jednolita wykładamy wszystko na duży talerz, delikatnie wałkujemy i zostawiamy na 35-45 minut do wyrośnięcia.
- Jeśli posiadasz parownicę, wstaw chleb na 45 minut. Jeśli nie, wlej do garnka wodę i włóż sitko do frytek, a talerz z chlebem umieść nad nimi. Chleb pozostaw w parze na 45 min. Po tym czasie ściągamy chleb z pary i czekamy aż przestygnie i odparuje. Wkładamy go na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, lub do momentu aż się zarumieni.
Składniki
na 1 bochenek
- 300 g woda
- 30 g drożdże
- 500 g mąka pszenna
- 2 łyżeczka sól
- 100 g szpinak
- pęczek pietruszka