w

Prosty chlebek na parze. Dużo zielonego w składzie

Jak przemycić trochę zieleniny w jedzeniu? Otóż mamy dla was przepis na genialny chlebek przygotowywany na parze. Takiej bomby witaminowej jeszcze nie widzieliście!

Zielony chlebek

Potrzebujesz jedynie 6 składników, by stworzyć ten przepyszny chlebek. Jest łatwy w przygotowaniu, naładowany witaminami, a smak powala na kolana.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Szpinak i pietruszkę blendujemy w blenderze na gładką masę.
  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, następnie wsypujemy mąkę, sól i zielony sos.
  • Wyrabiamy ciasto. Kiedy masa jest jednolita wykładamy wszystko na duży talerz, delikatnie wałkujemy i zostawiamy na 35-45 minut do wyrośnięcia.
  • Jeśli posiadasz parownicę, wstaw chleb na 45 minut. Jeśli nie, wlej do garnka wodę i włóż sitko do frytek, a talerz z chlebem umieść nad nimi. Chleb pozostaw w parze na 45 min. Po tym czasie ściągamy chleb z pary i czekamy aż przestygnie i odparuje. Wkładamy go na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, lub do momentu aż się zarumieni.

Składniki

na 1 bochenek

Wartości odżywcze

Zielony chlebek
Na porcję przypada:
Kalorie
1929
Tłuszcze
 
7.4
g
11
%
Węglowodany
 
395.7
g
132
%
Błonnik
 
22.7
g
95
%
Białka
 
65.2
g
130
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli