Spis treści
Poznaj ten niewiarygodny przepis na chleb BEZ piekarnika! Wychodzi miękki i chrupiący, więc nie musisz się obawiać zakalca. Od teraz gdy zabraknie chleba nie masz już wymówki, musisz go wypróbować! Chleb jest najlepszy tuż po przygotowaniu, więc nie czekaj zbyt długo, zanim się za niego zabierzesz.
Chleb z patelni
Sposób przygotowania
- Przygotuj zaczyn na chleb, do miski wlej letnią wodę, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj.
- Do płynu przesiej mąkę i dodaj sól, wymieszaj.Dodaj kminek i zagnieć wszystko ręką.
- Blat i dłonie wysmaruj olejem. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
- Wysmaruj patelnię olejem, wrzuć ciasto i nakryj ściereczką. Odstaw do ciepłego miejsca na godzinę aż ciasto wyrośnie.
- Podgrzewaj nakryty chleb na średnim ogniu aż jedna strona się zarumieni, potem przewróć ciasto na drugą stronę.
Składniki
na 1 bochenek
- 200 - 220 ml woda
- 2 łyżeczka cukier
- 6 g drożdże instant
- 400 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka kminek (do posypania)
Jeden komentarz