w

Cannelloni z mięsem i szpinakiem pod serową pierzynką

Cannolloni z mięsem i szpinakiem

Cannelloni to rodzaj makaronu tzw. duże rurki, które bardzo dobrze się nadziewają. Można je podawać w uproszczonej formie, ale my rekomendujemy wersje zapiekaną z sosem pomidorowym i ciągnącym serem na wierzchu. Makaronu nie trzeba wcześniej gotować, zrobi to sos w jakim będzie zalany. Kolejny plus to brak konieczności smażenia mięsa.
Czas całkowity 1 godz. 5 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 45 min.

Sposób przygotowania

  • Mięso wrzuć do miski i dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
  • Cebulę obrać oraz poszatkować, następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dorzucić do mięsa. Szpinak podsmażyć na patelni (w zależności czy używamy świeżego czy mrożonego, świeży dusić aż zmniejszy objętość). Usmażony szpinak pokrój na mniejsze kawałki i dorzucamy do mięsa mielonego.
  • W rondelku podsmażamy czosnek, dolewamy bulion, mleko i przecier pomidorowy. Gotujemy i w międzyczasie dorzucamy pokrojoną bazylię, sól i pieprz oraz odrobinę cukru dla przełamania kwaskowatości.
  • Odlej pół szklanki sosu i dodaj do wcześniej przygotowanego mięsa. Wymieszaj.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne i dno posmaruj cienką warstwą sosu. Rurki makaronowe nadziej mięsem i układaj poziomo w naczyniu. Polewamy całość sosem i posypujemy serem. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy 15 minut.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli