w

Cannelloni z mięsem i szpinakiem pod serową pierzynką

Cannelloni to rodzaj makaronu tzw. duże rurki, które bardzo dobrze się nadziewają. Można je podawać w uproszczonej formie, ale my rekomendujemy wersje zapiekaną z sosem pomidorowym i ciągnącym serem na wierzchu. Makaronu nie trzeba wcześniej gotować, zrobi to sos w jakim będzie zalany. Kolejny plus to brak konieczności smażenia mięsa.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mięso wrzuć do miski i dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
  • Cebulę obrać oraz poszatkować, następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dorzucić do mięsa. Szpinak podsmażyć na patelni (w zależności czy używamy świeżego czy mrożonego, świeży dusić aż zmniejszy objętość). Usmażony szpinak pokrój na mniejsze kawałki i dorzucamy do mięsa mielonego.
  • W rondelku podsmażamy czosnek, dolewamy bulion, mleko i przecier pomidorowy. Gotujemy i w międzyczasie dorzucamy pokrojoną bazylię, sól i pieprz oraz odrobinę cukru dla przełamania kwaskowatości.
  • Odlej pół szklanki sosu i dodaj do wcześniej przygotowanego mięsa. Wymieszaj.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne i dno posmaruj cienką warstwą sosu. Rurki makaronowe nadziej mięsem i układaj poziomo w naczyniu. Polewamy całość sosem i posypujemy serem. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy 15 minut.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Cannolloni z mięsem i szpinakiem
Na porcję przypada:
Kalorie
735.3
Tłuszcze
 
42.6
g
66
%
Węglowodany
 
44.5
g
15
%
Błonnik
 
6.4
g
27
%
Białka
 
46
g
92
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.