Spis treści
Buraczki na ciepło to wspomniecie obiadu u babci w jesienny wieczór. Z dodatkiem jabłka i czerwonej cebulki będą fenomenalnie smakować i uzupełnią każde danie. Łap przepis i przetestuj go razem z nami!
Jesienią i zimą sięgamy po sałatki ze słoików, gdyż warzywa ze sklepu są o wiele mniej smaczne niż w sezonie. Takie buraki to bomba witaminowa, która dodatkowo rozgrzewa całe ciało. Dodaj do nich jabłko, a już nigdy nie zrobisz innych.
Buraczki na ciepło
Sposób przygotowania
- Mamy dwie możliwości, możemy kupić gotowe buraczki ze słoika bez dodatków lub ugotować surowe buraki i zetrzeć je na tarce.
- Jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebule i czosnek drobno siekamy. Na maśle zeszklij cebulkę, kiedy będzie gotowa, dorzuć czosnek i buraczki z jabłkiem. Buraki dopraw octem, solą, cukrem i pieprzem. Podsmażaj kilka minut i podawaj gorące.
Składniki
na 3 porcje
- 1 słoik burak czerwony (lub 3 surowe buraki)
- 1/2 jabłko
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnek
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżka ocet jabłkowy
- 2 masło klarowane