w ,

Te owoce mają masę prozdrowotnych właściwości

Źródło: baiajaku, Getty Images Pro

Owoce jałowca cenione są nie tylko za unikalny smak, ale przede wszystkim za prozdrowotne właściwości. Sprawdź jak możesz je wykorzystać w kuchni.

Jałowiec jest rośliną długowieczną, zimozieloną która może przeżyć nawet do 100 lat. Owoce jałowca mają charakterystyczny gorzko- palący smak z lekką nutą słodyczy. To nietypowe połączenie świetnie podkreśla smak dań mięsnych, głównie dziczyzny, która zyskują dzięki niej wyrazisty i leśny charakter.

Owoce jałowca- właściwości

Szyszkojagody, czyli owoce jałowca, mają wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. W ich składzie znajdziemy m.in.:

  • olejki lotne
  • garbniki
  • kwasy organiczne
  • cukry
  • sole mineralne
  • związki żywiczne

Wszystkie te składniki sprawiają, że owoc jałowca wykazuje właściwości:

  • antybakteryjne: napar z owoców jałowca rozgrzewa, odblokowuje zatkany nos, udrażnia zablokowane drogi oddechowe, zwalcza wirusy i bakterie
  • moczopędne
  • łagodzące ból: owoce jałowca można stosować w przypadku nerwobóli i reumatyzmu
  • antyseptyczne
  • ułatwiające trawienie i zapobiegające niestrawności: garbniki i terpeny w owocach jałowca zapobiegają wzdęciom i zaparciom.
  • zwiększające wydzielanie żółci w wątrobie
  • działające antycellulitowo: olejek z jałowca stosowany na skórę poprawia krążenie i przyspiesza usuwanie tłuszczu z komórek skóry

Owoce jałowca- zastosowanie

Owoce jałowca były używane w kuchni staropolskiej i są stosowane do dzisiaj. Zalecana dawka to ok. 3-4 owoce na dzień. Owoce jałowca najczęściej wykorzystuje się do dań z dziczyzny, mącznych sosów, dań na bazie grochu i fasoli, dań z kapustą, oraz do marynat. Owoce jałowca świetnie nadają się do przygotowania zdrowego naparu do picia.

Napar z owoców jałowca

Aby przygotować napar z jałowca należy ok. 10- 20 g owoców zalać 1 litrem wrzątku i pozostawić do zaparzenia. Zaleca się picie jednej lub dwóch filiżanek naparu na dzień, a także zastosowanie naparu zewnętrzne na skórę. Napar nadaje się do przemywania trudno gojących ran, w przypadku bólu zębów, a także jako płukanka na łupież.

Kto nie może stosować owoców jałowca?

Choć owoce jałowca wykazują prozdrowotne właściwości nie każdy może je jeść i pić. Osobami, które muszą na nie uważać są kobiety w ciąży oraz osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym i żołądkiem. Zaleca się spożywanie maks. 3-4 owoców dziennie, gdyż większa ilość może podrażnić układ pokarmowy.

  • Miniatura:
  • Źródło: baiajaku, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.