Spis treści
Owoce jałowca cenione są nie tylko za unikalny smak, ale przede wszystkim za prozdrowotne właściwości. Sprawdź jak możesz je wykorzystać w kuchni.
Jałowiec jest rośliną długowieczną, zimozieloną która może przeżyć nawet do 100 lat. Owoce jałowca mają charakterystyczny gorzko- palący smak z lekką nutą słodyczy. To nietypowe połączenie świetnie podkreśla smak dań mięsnych, głównie dziczyzny, która zyskują dzięki niej wyrazisty i leśny charakter.
Owoce jałowca- właściwości
Szyszkojagody, czyli owoce jałowca, mają wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. W ich składzie znajdziemy m.in.:
- olejki lotne
- garbniki
- kwasy organiczne
- cukry
- sole mineralne
- związki żywiczne
Wszystkie te składniki sprawiają, że owoc jałowca wykazuje właściwości:
- antybakteryjne: napar z owoców jałowca rozgrzewa, odblokowuje zatkany nos, udrażnia zablokowane drogi oddechowe, zwalcza wirusy i bakterie
- moczopędne
- łagodzące ból: owoce jałowca można stosować w przypadku nerwobóli i reumatyzmu
- antyseptyczne
- ułatwiające trawienie i zapobiegające niestrawności: garbniki i terpeny w owocach jałowca zapobiegają wzdęciom i zaparciom.
- zwiększające wydzielanie żółci w wątrobie
- działające antycellulitowo: olejek z jałowca stosowany na skórę poprawia krążenie i przyspiesza usuwanie tłuszczu z komórek skóry
Owoce jałowca- zastosowanie
Owoce jałowca były używane w kuchni staropolskiej i są stosowane do dzisiaj. Zalecana dawka to ok. 3-4 owoce na dzień. Owoce jałowca najczęściej wykorzystuje się do dań z dziczyzny, mącznych sosów, dań na bazie grochu i fasoli, dań z kapustą, oraz do marynat. Owoce jałowca świetnie nadają się do przygotowania zdrowego naparu do picia.
Napar z owoców jałowca
Aby przygotować napar z jałowca należy ok. 10- 20 g owoców zalać 1 litrem wrzątku i pozostawić do zaparzenia. Zaleca się picie jednej lub dwóch filiżanek naparu na dzień, a także zastosowanie naparu zewnętrzne na skórę. Napar nadaje się do przemywania trudno gojących ran, w przypadku bólu zębów, a także jako płukanka na łupież.
Kto nie może stosować owoców jałowca?
Choć owoce jałowca wykazują prozdrowotne właściwości nie każdy może je jeść i pić. Osobami, które muszą na nie uważać są kobiety w ciąży oraz osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym i żołądkiem. Zaleca się spożywanie maks. 3-4 owoców dziennie, gdyż większa ilość może podrażnić układ pokarmowy.
