Spis treści
Kapary to mało doceniany przysmak kuchni śródziemnomorskiej, który ma masę cennych właściwości dla naszego zdrowia. Niestety w Polsce są jeszcze mało znane i spożywane sporadycznie, a szkoda, gdyż zawierają wiele składników odżywczych, minerałów i witamin.
Kapary- pochodzenie
Kapary cierniste pochodzą z rodziny kaparowatych. Rosną naturalnie w Azji Mniejszej i w rejonie śródziemnomorskim. W Europie szczególną popularność zyskały w Hiszpani, Francji i Włoszech. Ciężko określić czym tak naprawdę są kapary, wiele osób nazywa je owocami, inni mówią o kaparach jako o przyprawie. Niezależnie od nazewnictwa kapary mają intensywny smak, z lekką nutą goryczy i cierpkości. Ich smak często porównywany jest do smaku oliwek z pieprzem lub chrzanem, dlatego najczęściej dodawane są do pieczonych mięs, sałatek i ryb.
Kapary- właściwości
Jak wspominaliśmy wcześniej kapary są bogate w składniki odżywcze i witaminy. Kwiaty kaparów zawierają aż 80% wody, w pozostałych 20% znajdziemy cenne polifenole oraz witaminy tj.: A, C i K. Dlatego też kapary świetnie wzmacniają naszą odporność oraz układ nerwowy, wspomagają produkcję żelaza, wspierają prawidłowe widzenie i gojenie się ran. A to jeszcze nie wszystko co stawia kapary na wysokim miejscu w diecie każdego człowieka. Kapary wpływają pozytywnie na serce i naczynia krwionośne oraz układ kostny i odpowiadają za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wspierają również nasz układ pokarmowy, poprzez zmniejszenie wzdęć i pobudzenie apetytu.