w

Ten dar pszczół to najlepsze wsparcie naszych jelit i wątroby

Źródło: grafvision, Getty Images

Nasi zachodni sąsiedzi docenili ten produkt pszczeli kwalifikując go do leków. W Polsce pierzga nie jest aż tak popularna, a szkoda, bo to prawdziwy superfoods. Co to jest pierzga i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Odpowiadamy.

Miód od wieków znany jest jako świetny naturalny lek na wiele dolegliwości. Okazuje się jednak, że miód nie jest czymś najcenniejszym co mogą nam dać pszczoły. Zdecydowanie lepiej od samego miodu wypada tzw. pierzga. Co to takiego?

Co to jest pierzga?

Pierzga, zwana również „pszczelim chlebkiem” to nic innego jak mieszanka pyłku kwiatowego, miodu i wydzielin pszczelich tj. np. ślina. Te małe zbite, granulki są lepkie i plastyczne występują w kolorach: od jasnożółtego do niemal czarnego. Jednak to nie wygląd ma największe znaczenie w tym przypadku. Te niepozorne kuleczki mają w sobie wielką, leczniczą moc.

Pszczeli chlebek- składniki odżywcze

Nie bez przyczyny pierzga nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Te drobne kuleczki kryją w sobie aż 250 różnych związków biologicznie czynnych. Wśród najważniejszych składników odżywczych, które znajdziemy w tym słodkim darze pszczół są m.in. fitosterole, fosfolipidy, przeciwutleniacze, kwasy omega-3, kwasy omega-6, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy fenolowe, katechiny, flawonoidy, triterpeny i kanabinoidy.

Wpływ pierzgi na organizm człowieka?

Pierzga to prawdziwy superfoods, który ma masę prozdrowotnych właściwości:

  • wspiera naszą odporność,
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • regeneruje wątrobę,
  • uzupełnia dietę ubogą w białko,
  • łagodzi dolegliwości trawienne,
  • wspiera pracę jelit,
  • chroni przed wirusami.
  • Miniatura:
  • Źródło: grafvision, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.