Spis treści
Nie masz czasu na długie gotowanie, bądź po prostu nie lubisz spędzać wielu godzin w kuchni. Jeśli zaznaczyłeś opcje „tak” na którąś z opcji, ten przepis jest dla Ciebie! Dodatkowo możesz pokusić się o wykorzystanie ziemniaków z wczoraj, dzięki temu nic nie zmarnujesz i zaoszczędzisz czas.
Ziemniaczane kotlety z farszem
Sposób przygotowania
- Jeśli nie masz ziemniaków z dnia wcześniejszego, obierz 1 kg ziemniaków i ugotuj na osolonej wodzie, a następnie rozdrobnij tłuczkiem.
- Obierz cebulę, pokrój i podsmaż na złoty kolor. Dodaj mięso mielone i podsmaż razem z cebulką.
- Pieczarki drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy zaczną puszczać wodę, odlej połowę i dodaj do niej mąkę, a następnie dodaj do pieczarek i gotuj aż całość zgęstnieje.
- Pieczarki dodaj do mięsa i wymieszaj. Dorzuć natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
- Do tłuczonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć wszystko rękoma.
- Ciasto podziel na 8 części, każdą z nich rozpłaszcz i nałóż farsz, a następnie sklej ciasto z obu stron. Ma nam powstać coś na wzór pieroga.
- Kotlety obtocz w bułce i smaż na średnim ogniu aż będą rumiane.
Składniki
na 8 porcji
ciasto
- 1 kg ziemniaki
- 3/4 szklanka mąka pszenna
- 1 jajko
- sól (pieprz)
- bułka tarta (do panierki)
- olej (do smażenia)
farsz
- 400 g mięso mielone
- 1 cebula
- 2 łyżka olej
- 150 g pieczarki
- 1 łyżka mąka pszenna
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wypróbuj ten przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w jajku!