w ,

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym. Obiad w 20 minut dla całej rodziny

Nie masz czasu na długie gotowanie, bądź po prostu nie lubisz spędzać wielu godzin w kuchni. Jeśli zaznaczyłeś opcje „tak” na którąś z opcji, ten przepis jest dla Ciebie! Dodatkowo możesz pokusić się o wykorzystanie ziemniaków z wczoraj, dzięki temu nic nie zmarnujesz i zaoszczędzisz czas.

Ziemniaczane kotlety z farszem

Kiedy w lodówce zalegają ziemniaki z wczoraj, nie marnuj ich. Możesz dać im drugie życie! Kotleciki ziemniaczane z mielonym mięsem są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Możesz je podać solo lub z sosem. Jeśli brakuje Ci warzyw, możesz zrobić ulubioną surówkę lub warzywa na parze.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Jeśli nie masz ziemniaków z dnia wcześniejszego, obierz 1 kg ziemniaków i ugotuj na osolonej wodzie, a następnie rozdrobnij tłuczkiem.
  • Obierz cebulę, pokrój i podsmaż na złoty kolor. Dodaj mięso mielone i podsmaż razem z cebulką.
  • Pieczarki drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy zaczną puszczać wodę, odlej połowę i dodaj do niej mąkę, a następnie dodaj do pieczarek i gotuj aż całość zgęstnieje.
  • Pieczarki dodaj do mięsa i wymieszaj. Dorzuć natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Do tłuczonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć wszystko rękoma.
  • Ciasto podziel na 8 części, każdą z nich rozpłaszcz i nałóż farsz, a następnie sklej ciasto z obu stron. Ma nam powstać coś na wzór pieroga.
  • Kotlety obtocz w bułce i smaż na średnim ogniu aż będą rumiane.

Składniki

na 8 porcji

ciasto

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Wypróbuj ten przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w jajku!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli