w

Ubite białka do mięsa mielonego? Kotlety będą niczym chmurka!

Pisaliśmy o pieczarkach faszerowanych mięsem mielonym, takie połączenie stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Tym razem lecimy w klasykę, ale zmienimy formę jednego ze składników – białka jajka. Po dodaniu ubitej piany do mięsa, automatycznie sprawimy, że jego struktura stanie się puszysta i niezwykle delikatna. W jakim momencie dodać ubite białko do mięsa? Sprawdź przepis!

"Mielone" są równie popularne co kotlety schabowe, dlatego możemy się ich spodziewać na swoim talerzu przy okazji niedzielnego obiadu. Najlepsze to te soczyste i miękkie, nie ma nic gorszego od suchego kotleta, który ocieka tłuszczem. Poniżej podjemy recepturę na idealne mięso do obiadu.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 25 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • W pierwszym kroku musisz oddzielić żółtka od białek. Bułkę namocz w mleku, a żółtko ucieraj z masłem. Odciśnij bułkę z płynu i zmieszaj z masłem i żółtkiem. Dodaj mięso i wyrób wszystko rękoma.
  • Obraną cebulę pokrój w kostkę i posmaż na patelni. Czosnek posiekaj drobno.
  • Oddzielone białko ubij na sztywną pianę.
  • Do mięsa dodaj, cebulkę, czosnek, przyprawy oraz ubite białko. Wszystko wymieszaj. Uformuj małe kuleczki, obtocz w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na maśle klarowanym aż kotlety będą brązowe.

Składniki

na 12 sztuk

Wartości odżywcze Zobacz

Kotlety mielone z ubitym białkiem jaja
Na porcję przypada:
Kalorie
161.8
Tłuszcze
 
8.8
g
14
%
Węglowodany
 
9.7
g
3
%
Błonnik
 
0.7
g
3
%
Białka
 
10.3
g
21
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    2 komentarzy