w

Ubite białka do mięsa mielonego? Kotlety będą niczym chmurka!

Pisaliśmy o pieczarkach faszerowanych mięsem mielonym, takie połączenie stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Tym razem lecimy w klasykę, ale zmienimy formę jednego ze składników – białka jajka. Po dodaniu ubitej piany do mięsa, automatycznie sprawimy, że jego struktura stanie się puszysta i niezwykle delikatna. W jakim momencie dodać ubite białko do mięsa? Sprawdź przepis!

Kotlety mielone z ubitym białkiem jaja

"Mielone" są równie popularne co kotlety schabowe, dlatego możemy się ich spodziewać na swoim talerzu przy okazji niedzielnego obiadu. Najlepsze to te soczyste i miękkie, nie ma nic gorszego od suchego kotleta, który ocieka tłuszczem. Poniżej podjemy recepturę na idealne mięso do obiadu.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • W pierwszym kroku musisz oddzielić żółtka od białek. Bułkę namocz w mleku, a żółtko ucieraj z masłem. Odciśnij bułkę z płynu i zmieszaj z masłem i żółtkiem. Dodaj mięso i wyrób wszystko rękoma.
  • Obraną cebulę pokrój w kostkę i posmaż na patelni. Czosnek posiekaj drobno.
  • Oddzielone białko ubij na sztywną pianę.
  • Do mięsa dodaj, cebulkę, czosnek, przyprawy oraz ubite białko. Wszystko wymieszaj. Uformuj małe kuleczki, obtocz w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na maśle klarowanym aż kotlety będą brązowe.

Składniki

na 12 sztuk

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli