Idealnie soczysty schab to marzenie każdego kucharza. Jak to osiągnąć? Co zrobić, aby mieć pewność, że za każdym razem się uda? Babcia Zosia zdradza swój niezawodny trik!
Nie wiem jak Ty, ale ja w swojej kuchni bardzo często wykorzystuje porady i triki moich krewnych. Uważam, że zarówno Babcie, jak i Mamy, są prawdziwymi skarbnicami cennej wiedzy kulinarnej. Ich sprawdzone metody jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, dlatego z czystym sumieniem mogę polecić je w 100% również Tobie!
A skoro o takich rozwiązaniach mowa, to już za moment dowiesz się, co robi moja Babcia Zosia, aby jej schab był idealny pod każdym kątem. Dzięki pewnemu trikowi wychodzi mega soczysty. Dosłownie rozpływa się w ustach!
Jak upiec soczysty schab?
Aby uzyskać zadawalające efekty, moja Babcia przed pieczeniem schabu, robi jedną rzecz. Polewa mięso wrzątkiem i robi to z ważnego powodu. Otóż dzięki tej prostej sztuczce, wszystkie soki zostają we wnętrzu mięsa. Pod wpływem temperatury włókna mięśniowe się zamykają. Tym samym cenne soki, które nadadzą mięsu mega soczystości w trakcie pieczenia, pozostają doskonale zabezpieczone!
I to wszystko. Babcia Zosia po takiej kąpieli doprawia mięso według uznania i wstawia je do piekarnika. Chyba nie muszę dodawać, że podczas każdego rodzinnego obiadu, wszyscy pytają ją o patent na tak dobry schab.
Ty również możesz przygotować idealny posiłek z soczystym schabem w roli głównej. Wykorzystaj metodę mojej Babci jeszcze dziś i przygotuj pyszny obiad dla swoich bliskich. Na pewno będą pod wielkim wrażeniem!
Zobacz także: Znudziły Ci się kotlety schabowe w panierce? Zrób je w ten sposób!
Jeden komentarz