w

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Jaki jest sekret miękkich polędwiczek?

Nie ma nic gorszego od twardego mięsa. Przez swoją strukturę traci na smaku, a cała przyjemność spożywania kończy się na niesmacznym obiedzie. Dlaczego mięso twardnieje? Otóż jest to spowodowane złą temperaturą mięsa. Jeśli zimne mięso spotka się z gorącą patelnią, automatycznie twardnieje i staje się niesmaczne. Przed smażeniem należy ogrzać je do temperatury pokojowej, a będzie rozpływać się w ustach!

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Wyjmij polędwiczki z lodówki i pozostaw na godzinę, by mięso nabrało temperatury pokojowej. Pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
  • Każdy z nich rozbij tłuczkiem i posyp solą oraz pieprzem.
  • Mięso podsmaż na patelnie z tłuszczem, aż staną się złote. Po usmażeniu przenieś polędwiczki do dużego garnka, dodaj rozdrobnioną cebulkę i czosnek.
  • Dorzucamy przyprawy oraz bulion i dusimy 40 minut pod przykryciem. Gdy mięso stanie się miękkie, połącz śmietanę i mąkę, a następnie dolej do odrobinę sosu z garnka. W ten sposób zahartujesz śmietanę, a po wlaniu jej do garnka połączy się z sosem bez większego problemu, bez powstawania grudek.
  • Polędwiczki podawaj ze ziemniakami i surówką.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli