w

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Jaki jest sekret miękkich polędwiczek?

Nie ma nic gorszego od twardego mięsa. Przez swoją strukturę traci na smaku, a cała przyjemność spożywania kończy się na niesmacznym obiedzie. Dlaczego mięso twardnieje? Otóż jest to spowodowane złą temperaturą mięsa. Jeśli zimne mięso spotka się z gorącą patelnią, automatycznie twardnieje i staje się niesmaczne. Przed smażeniem należy ogrzać je do temperatury pokojowej, a będzie rozpływać się w ustach!

Poznaliśmy sekret delikatnego mięsa, teraz warto zająć się przygotowaniem! Polędwiczki wieprzowe są łatwe w przyrządzeniu, wystarczy je delikatnie podsmażyć, a następnie dusić w aromatycznym bulionie. Poznaj ten genialny przepis na delikatne i soczyste mięso!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny
Czas przygotowywania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wyjmij polędwiczki z lodówki i pozostaw na godzinę, by mięso nabrało temperatury pokojowej. Pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
  • Każdy z nich rozbij tłuczkiem i posyp solą oraz pieprzem.
  • Mięso podsmaż na patelnie z tłuszczem, aż staną się złote. Po usmażeniu przenieś polędwiczki do dużego garnka, dodaj rozdrobnioną cebulkę i czosnek.
  • Dorzucamy przyprawy oraz bulion i dusimy 40 minut pod przykryciem. Gdy mięso stanie się miękkie, połącz śmietanę i mąkę, a następnie dolej do odrobinę sosu z garnka. W ten sposób zahartujesz śmietanę, a po wlaniu jej do garnka połączy się z sosem bez większego problemu, bez powstawania grudek.
  • Polędwiczki podawaj ze ziemniakami i surówką.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Na porcję przypada:
Kalorie
363.3
Tłuszcze
 
21.3
g
33
%
Węglowodany
 
4.5
g
2
%
Błonnik
 
0.7
g
3
%
Białka
 
37.3
g
75
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.