Spis treści
Nie ma nic gorszego od twardego mięsa. Przez swoją strukturę traci na smaku, a cała przyjemność spożywania kończy się na niesmacznym obiedzie. Dlaczego mięso twardnieje? Otóż jest to spowodowane złą temperaturą mięsa. Jeśli zimne mięso spotka się z gorącą patelnią, automatycznie twardnieje i staje się niesmaczne. Przed smażeniem należy ogrzać je do temperatury pokojowej, a będzie rozpływać się w ustach!
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Sposób przygotowania
- Wyjmij polędwiczki z lodówki i pozostaw na godzinę, by mięso nabrało temperatury pokojowej. Pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
- Każdy z nich rozbij tłuczkiem i posyp solą oraz pieprzem.
- Mięso podsmaż na patelnie z tłuszczem, aż staną się złote. Po usmażeniu przenieś polędwiczki do dużego garnka, dodaj rozdrobnioną cebulkę i czosnek.
- Dorzucamy przyprawy oraz bulion i dusimy 40 minut pod przykryciem. Gdy mięso stanie się miękkie, połącz śmietanę i mąkę, a następnie dolej do odrobinę sosu z garnka. W ten sposób zahartujesz śmietanę, a po wlaniu jej do garnka połączy się z sosem bez większego problemu, bez powstawania grudek.
- Polędwiczki podawaj ze ziemniakami i surówką.
Składniki
na porcji
- 800 g polędwica wieprzowa
- 2 szklanka bulion drobiowy
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbek czosnek
- 2 sztuka liść laurowy
- 2 ziarna ziele angielskie
- 1 łyżka majeranek
- 4 łyżka śmietana 18%
- 1-2 łyżka mąka pszenna (do zagęszczenia sosu)
- 2 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 4 łyżka olej (do smażenia)