w

Zapiekanka ryżowa z cukinią. Łatwiej się nie da!

Zapiekanka ryżowa z sezonową cukinią to pomysł na ciekawy obiad za niewielkie pieniądze. Danie zachowuje świeżość przez wiele dni, więc możesz ją spokojnie porcjować i podawać na kolejny dzień.

Zapiekanka z cukinią i ryżem

Sezon na cukinię w pełni! Możemy ją przemycić w wielu daniach, ale dziś będzie prawdziwą gwiazdą, bo stanowi główny składnik zapiekanki. Do towarzystwa zapewniamy ryż i mnóstwo ciągnącego się sera. Masz ochotę przetestować ten przepis?
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Zetrzyj cukinię na tarce, oprósz solą i poczekaj aż soki odejdą. W tym czasie podsmaż cebulę, dodaj do niej przeciśnięty czosnek oraz wsyp surowy ryż.
  • Podsmażaj ryż z cebulą i czosnkiem, dolej odrobinę bulionu i poczekaj aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj czynność aż cały bulion nie zniknie. Gdy ryż się ugotuje przełóż go do naczynia żaroodpornego.
  • Dodaj cukinie, 3/4 startego sera, dodaj zioła, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Posyp resztą sera.
  • Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220*C na 25 minut.

Składniki

na 8 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli