w

Zapiekanka ryżowa z cukinią. Łatwiej się nie da!

Zapiekanka ryżowa z sezonową cukinią to pomysł na ciekawy obiad za niewielkie pieniądze. Danie zachowuje świeżość przez wiele dni, więc możesz ją spokojnie porcjować i podawać na kolejny dzień.

Zapiekanka z cukinią i ryżem

Sezon na cukinię w pełni! Możemy ją przemycić w wielu daniach, ale dziś będzie prawdziwą gwiazdą, bo stanowi główny składnik zapiekanki. Do towarzystwa zapewniamy ryż i mnóstwo ciągnącego się sera. Masz ochotę przetestować ten przepis?
Sponsorowane
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zetrzyj cukinię na tarce, oprósz solą i poczekaj aż soki odejdą. W tym czasie podsmaż cebulę, dodaj do niej przeciśnięty czosnek oraz wsyp surowy ryż.
  • Podsmażaj ryż z cebulą i czosnkiem, dolej odrobinę bulionu i poczekaj aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj czynność aż cały bulion nie zniknie. Gdy ryż się ugotuje przełóż go do naczynia żaroodpornego.
  • Dodaj cukinie, 3/4 startego sera, dodaj zioła, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Posyp resztą sera.
  • Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220*C na 25 minut.

Składniki

na 8 porcji

Wartości odżywcze

Zapiekanka z cukinią i ryżem
Na porcję przypada:
Kalorie
145.6
Tłuszcze
 
8.2
g
13
%
Węglowodany
 
13.7
g
5
%
Błonnik
 
1.2
g
5
%
Białka
 
5
g
10
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli