Spis treści
Zapiekanka ryżowa z sezonową cukinią to pomysł na ciekawy obiad za niewielkie pieniądze. Danie zachowuje świeżość przez wiele dni, więc możesz ją spokojnie porcjować i podawać na kolejny dzień.
Zapiekanka z cukinią i ryżem
Sposób przygotowania
- Zetrzyj cukinię na tarce, oprósz solą i poczekaj aż soki odejdą. W tym czasie podsmaż cebulę, dodaj do niej przeciśnięty czosnek oraz wsyp surowy ryż.
- Podsmażaj ryż z cebulą i czosnkiem, dolej odrobinę bulionu i poczekaj aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj czynność aż cały bulion nie zniknie. Gdy ryż się ugotuje przełóż go do naczynia żaroodpornego.
- Dodaj cukinie, 3/4 startego sera, dodaj zioła, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Posyp resztą sera.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220*C na 25 minut.
Składniki
na 8 porcji
- 4 cukinia (średniej wielkości)
- 2 woreczek ryż basmati
- ½ kostka ser żółty
- 1 l bulion (warzywny lub rosół)
- cebula
- 5 ząbek czosnek
- 2 łyżka natka pietruszki
- łyżka koper (posiekany )
- sól
- pieprz
- łyżka masło
- 2 łyżka oliwa z oliwek (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)