w

Zapiekanka po nelsońsku. Połącz kilka składników z twojej lodówki

Zapiekanki to genialny sposób na łatwy i pyszny obiad. Wydaje się, że możesz do nich wrzucić absolutnie wszystko, co masz akurat pod ręką. Zapiekanka z dzisiejszego przepisu to połączenie ziemniaków, boczku, grzybów i cebuli. Brzmi genialnie, a jak smakuje? Przekonaj się!

Zapiekanka po nelsońsku

Sycąca zapiekanka obiadowa to coś więcej niż bułka z serem i pieczarkami. Dzisiejsza propozycja jest połączeniem tego, co najpewniej masz w lodówce. Składniki są tanie i łatwo dostępne, a zapiekanki wychodzi całkiem sporo, więc będzie idealna na obiad dla dużej rodziny.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj.
  • 2 jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Odstaw do wystygnięcia.
  • Cebulkę obierz i pokrój, a następnie wrzuć na patelnię gdzie pozostał tłuszcz z boczku. Smaż się zeszkli. Pieczarki pokrój w plasterki podduś na patelni.
  • Przygotuj sos. Śmietankę i jajka wymieszaj trzepaczką, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie wymieszaj.
  • W dużej misce wymieszaj składniki na zapiekankę oraz przygotowany sos. Wrzuć całość do naczynia żaroodpornego i posyp wierzch serem. Zapiekaj w 190*C przez 30 minut.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli