Spis treści
Zapiekanki to genialny sposób na łatwy i pyszny obiad. Wydaje się, że możesz do nich wrzucić absolutnie wszystko, co masz akurat pod ręką. Zapiekanka z dzisiejszego przepisu to połączenie ziemniaków, boczku, grzybów i cebuli. Brzmi genialnie, a jak smakuje? Przekonaj się!
Zapiekanka po nelsońsku
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj.
- 2 jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Odstaw do wystygnięcia.
- Cebulkę obierz i pokrój, a następnie wrzuć na patelnię gdzie pozostał tłuszcz z boczku. Smaż się zeszkli. Pieczarki pokrój w plasterki podduś na patelni.
- Przygotuj sos. Śmietankę i jajka wymieszaj trzepaczką, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie wymieszaj.
- W dużej misce wymieszaj składniki na zapiekankę oraz przygotowany sos. Wrzuć całość do naczynia żaroodpornego i posyp wierzch serem. Zapiekaj w 190*C przez 30 minut.
Składniki
na 12 porcji
- 700 g ziemniaki
- 4 sztuka jajko
- 150 g boczek wędzony
- 2 sztuka cebula
- 250 g pieczarki
- 200 ml śmietana 30%
- 2 ząbek czosnek
- ⅓ łyżeczka gałka muszkatołowa
- ½ łyżeczka papryka ostra mielona
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 100 g ser mozzarella (starta)