w

Zapiekanka po nelsońsku. Połącz kilka składników z twojej lodówki

Zapiekanki to genialny sposób na łatwy i pyszny obiad. Wydaje się, że możesz do nich wrzucić absolutnie wszystko, co masz akurat pod ręką. Zapiekanka z dzisiejszego przepisu to połączenie ziemniaków, boczku, grzybów i cebuli. Brzmi genialnie, a jak smakuje? Przekonaj się!

Zapiekanka po nelsońsku

Sycąca zapiekanka obiadowa to coś więcej niż bułka z serem i pieczarkami. Dzisiejsza propozycja jest połączeniem tego, co najpewniej masz w lodówce. Składniki są tanie i łatwo dostępne, a zapiekanki wychodzi całkiem sporo, więc będzie idealna na obiad dla dużej rodziny.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj.
  • 2 jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Odstaw do wystygnięcia.
  • Cebulkę obierz i pokrój, a następnie wrzuć na patelnię gdzie pozostał tłuszcz z boczku. Smaż się zeszkli. Pieczarki pokrój w plasterki podduś na patelni.
  • Przygotuj sos. Śmietankę i jajka wymieszaj trzepaczką, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie wymieszaj.
  • W dużej misce wymieszaj składniki na zapiekankę oraz przygotowany sos. Wrzuć całość do naczynia żaroodpornego i posyp wierzch serem. Zapiekaj w 190*C przez 30 minut.

Składniki

na 12 porcji

Wartości odżywcze

Zapiekanka po nelsońsku
Na porcję przypada:
Kalorie
150.8
Tłuszcze
 
6.7
g
10
%
Węglowodany
 
16.1
g
5
%
Błonnik
 
3.2
g
13
%
Białka
 
7.6
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli