w

Włoskie śniadanie, czyli frittata z warzywami

Lubisz jajka na śniadanie, ale każda z opcji już Ci się znudziła? Kanapki już nie wchodzą w grę, więc co powiesz na warzywną frittatę? Jest to danie przypominające omleta z mnóstwem warzyw i przypraw. Skusisz się?

Włoskie śniadanie, które przywoła twoje ukochane wakacje na wybrzeżu. Jest to taki trochę omlet na słono, ale poza smażeniem na patelni warto ją lekko podpiec w piekarniku. Możesz ją śmiało przygotować na obiad np. z dodatkiem kiełbasy pepperoni.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Na patelni zeszklij cebulkę. Do cebuli dodaj pokrojonego pora i czekaj aż zmięknie. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i rzodkiewkę, a następnie podduś wszystko.
  • W misce rozmieszaj jajka, fetę, sól i pokrojone suszone pomidory. Na patelni rozpuść masło, dodaj duszone warzywa i masę jajeczną, wymieszaj całość. Wierzch masy posyp rozmarynem, pieprzem, oliwkami oraz parmezanem i smaż przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • Frittatę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C na 5-8 minut.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Frittata z warzywami
Na porcję przypada:
Kalorie
478.4
Tłuszcze
 
33.5
g
52
%
Węglowodany
 
13.4
g
4
%
Błonnik
 
2.6
g
11
%
Białka
 
31.2
g
62
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.