Spis treści
Lubisz jajka na śniadanie, ale każda z opcji już Ci się znudziła? Kanapki już nie wchodzą w grę, więc co powiesz na warzywną frittatę? Jest to danie przypominające omleta z mnóstwem warzyw i przypraw. Skusisz się?
Frittata z warzywami
Sposób przygotowania
- Na patelni zeszklij cebulkę. Do cebuli dodaj pokrojonego pora i czekaj aż zmięknie. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i rzodkiewkę, a następnie podduś wszystko.
- W misce rozmieszaj jajka, fetę, sól i pokrojone suszone pomidory. Na patelni rozpuść masło, dodaj duszone warzywa i masę jajeczną, wymieszaj całość. Wierzch masy posyp rozmarynem, pieprzem, oliwkami oraz parmezanem i smaż przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Frittatę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C na 5-8 minut.
Składniki
na 2 porcje
- 6 sztuka jajko
- 1 sztuka cebula
- 6-8 sztuka suszone pomidory
- ⅓ sztuka por
- 3 sztuka rzodkiewka
- 1 garść szczypiorek
- ¼ sztuka papryka czerwona
- 1 garść oliwki
- 50 g ser feta
- 50 g parmezan
- 1 szczypta rozmaryn
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżka masło
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz