w ,

Włoskie śniadanie, czyli frittata z warzywami

Lubisz jajka na śniadanie, ale każda z opcji już Ci się znudziła? Kanapki już nie wchodzą w grę, więc co powiesz na warzywną frittatę? Jest to danie przypominające omleta z mnóstwem warzyw i przypraw. Skusisz się?

Frittata z warzywami

Włoskie śniadanie, które przywoła twoje ukochane wakacje na wybrzeżu. Jest to taki trochę omlet na słono, ale poza smażeniem na patelni warto ją lekko podpiec w piekarniku. Możesz ją śmiało przygotować na obiad np. z dodatkiem kiełbasy pepperoni.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 10 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Na patelni zeszklij cebulkę. Do cebuli dodaj pokrojonego pora i czekaj aż zmięknie. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i rzodkiewkę, a następnie podduś wszystko.
  • W misce rozmieszaj jajka, fetę, sól i pokrojone suszone pomidory. Na patelni rozpuść masło, dodaj duszone warzywa i masę jajeczną, wymieszaj całość. Wierzch masy posyp rozmarynem, pieprzem, oliwkami oraz parmezanem i smaż przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • Frittatę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C na 5-8 minut.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze

Frittata z warzywami
Na porcję przypada:
Kalorie
478.4
Tłuszcze
 
33.5
g
52
%
Węglowodany
 
13.4
g
4
%
Błonnik
 
2.6
g
11
%
Białka
 
31.2
g
62
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli