Spis treści
Suflet cytrynowy
Prosty deser z wilgotnym wnętrzem i chrupką skorupką? Taki właśnie jest suflet! Najbardziej znana wersja to ta czekoladowa, z płynnym wnętrzem, ale dziś przedstawimy przepis na bardziej orzeźwiającą wersję z cytryną.Jeśli nie masz specjalnych kokilek, wystarczy porcelanowa filiżanka, którą będziesz mogła wstawić do piekarnika.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 25 min.
Sposób przygotowania
- W garnuszku rozgrzej masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko, esencję waniliową i mieszaj trzepaczką, aż całość zgęstnieje i ściągnij z gazu. Do ostudzonej masy dodaj żółtka, sok z cytryny oraz skórkę. Dokładnie wymieszaj całość.
- W misce ubij sztywną pianę, dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Masę jajeczną wymieszaj z białkami, rób to szpatułką nie mikserem. Ważne by masa była nadal puszysta.
- Do foremek wlej ciasto, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Piecz w 190*C przez 10 minut i później zwiększ temperaturę do 210 stopni na 10-15 minut.
Składniki
na 2 sztuki
- 4 sztuka jajko
- 50 g mąka pszenna
- 50 g masło
- 250 ml mleko
- 5 łyżka cukier
- 3 łyżka sok z cytryny
- 1,5 cytryna (skórka z owoców)
- 1 szczypta sól
- 0,5 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Zobacz
Jeden komentarz