w

Stek z tuńczyka w towarzystwie duszonych warzyw

Stek z tej ryby robi furorę na talerzu. Świetny zamiennik wołowiny, który poza smakiem jest znacznie zdrowszy. Przygotowanie tego dania jest proste, o ile trzymamy się pewnych "świętych" zasad!
Zacznijmy od świeżej ryby, która musi być dobrej jakości, w innym wypadku nawet najlepsza obróbka nie pomoże. Kolejna sprawa to doprawienie i umiejętna obróbka termiczna, w której odpowiednio ścinamy wierzch ryby, a środek pozostawiamy surowy. Może być podawany w całości, lub pokrojony w plasterki, do tego duszone warzywa i obiad gotowy!
Sponsorowane
Czas całkowity 35 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Tuńczyka kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i obtaczamy w przyprawach, następnie polewamy oliwą i masujemy delikatnie mięso z obu stron. Pozostawiamy na 15 minut.
  • W tym czasie kroimy warzywa w kostkę, cukinię traktujemy obieraczką, tak by powstały cienkie plasterki. Całość podduszamy na patelni z odrobiną wody oraz solą.
  • Rybę smażymy na patelni o nie przywierającej powłoce na łyżce oliwy, ogień musi być duży. Wyłożony plaster mięsa smażymy 2 minuty na stronę. Ściągamy rybę z ognia i smarujemy oliwą, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z duszonymi warzywami.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Stek z tuńczyka
Na porcję przypada:
Kalorie
510.9
Tłuszcze
 
23.1
g
36
%
Węglowodany
 
13.7
g
5
%
Błonnik
 
3.9
g
16
%
Białka
 
61
g
122
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.