Spis treści
Stek z tuńczyka
Stek z tej ryby robi furorę na talerzu. Świetny zamiennik wołowiny, który poza smakiem jest znacznie zdrowszy. Przygotowanie tego dania jest proste, o ile trzymamy się pewnych "świętych" zasad! Zacznijmy od świeżej ryby, która musi być dobrej jakości, w innym wypadku nawet najlepsza obróbka nie pomoże. Kolejna sprawa to doprawienie i umiejętna obróbka termiczna, w której odpowiednio ścinamy wierzch ryby, a środek pozostawiamy surowy. Może być podawany w całości, lub pokrojony w plasterki, do tego duszone warzywa i obiad gotowy!
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 5 min.
Sposób przygotowania
- Tuńczyka kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i obtaczamy w przyprawach, następnie polewamy oliwą i masujemy delikatnie mięso z obu stron. Pozostawiamy na 15 minut.
- W tym czasie kroimy warzywa w kostkę, cukinię traktujemy obieraczką, tak by powstały cienkie plasterki. Całość podduszamy na patelni z odrobiną wody oraz solą.
- Rybę smażymy na patelni o nie przywierającej powłoce na łyżce oliwy, ogień musi być duży. Wyłożony plaster mięsa smażymy 2 minuty na stronę. Ściągamy rybę z ognia i smarujemy oliwą, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z duszonymi warzywami.
Składniki
na 2 porcje
- 500 g mięso tuńczyka
- 5 łyżeczka oliwa z oliwek
- 2 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżeczka nasiona kolendry
- 1 szczypta nasiona kopru
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta kmin rzymski
- 2 szczypta sól
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka papryka czerwona
Zobacz