Spis treści
Chłodnik z awokado i bazylii
Zgadzacie się ze stwierdzeniem, że w dużej mierze jemy oczami? Podpisujemy się pod tym bez dwóch zdań. Piękne dania sprawiają, że ochotę na jedzenie rośnie z podwojoną siłą. Dzisiejszy przepis na chłodnik kryje w sobie połączenie kremowego awokado i aromatycznej bazylii. Oprócz genialnego smaku, mamy również kwestie wyglądu dania, a w tym przypadku zupa ma cudowny, intensywny zielony kolor.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 25 min.
30 min.
Sposób przygotowania
- Do blendera wrzucamy pokrojone awokado, listki bazylii oraz czosnek. Mielimy na gładką masę. Dolewamy sok z cytryny oraz jogurt. Blendujemy do połączenia całości. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Wstawiamy zupę do lodówki na 30 minut. Podajemy w głębokich talerzach z dowolnymi dodatkami. My proponujemy kulki mozzarelli, chilly oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.
Składniki
na 2 porcje
- 400 g jogurt naturalny
- sztuka awokado
- listki bazylia
- ząbek czosnek
- szczypta sól morska
- szczypta pieprz kolorowy
- 1 sztuka cytryna
Zobacz