Spis treści
Biały blok czekoladowy
Osoby urodzone w latach 80 z pewnością pamiętają ten deser. Nasz kraj nie oferował za wiele w sklepach, więc byliśmy zmuszeni do tworzenia autorskich deserów z tego, co akurat było pod ręką. Mocno kakaowy blok to klasyk, a co z tym w wersji "jasnej"? Dziś przenosimy się do czasów beztroskiego dzieciństwa!Biały blok czekoladowy nie ma za wiele wspólnego z czekoladą, składa się głównie z mleka w proszku i masła, ale nie oznacza to, że jest mniej smaczny! W połączeniu z herbatnikami i żurawiną daje genialne połączenie.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść w garnku, dodaj wodę, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzej całość aż do rozpuszczenia. Często mieszaj zawartość.
- Kiedy składniki się połączą dodaj mleko w proszku, i dobrze wymieszaj by nie powstały grudki. Na końcu wrzuć pokruszone herbatniki oraz żurawinę.
- Formę na keksa wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i wstaw do lodówki na całą noc.
Składniki
na 12 porcji
- 150 g masło
- 110 ml woda
- 200 g biała czekolada
- 1/2 szklanka cukier
- 100 g herbatniki
- 1/2 szklanka żurawina suszona
- 2 szklanka mleko w proszku
Zobacz