w

Smak naszego dzieciństwa. Jasny blok czekoladowy z żurawiną i herbatnikami

Biały blok czekoladowy

Osoby urodzone w latach 80 z pewnością pamiętają ten deser. Nasz kraj nie oferował za wiele w sklepach, więc byliśmy zmuszeni do tworzenia autorskich deserów z tego, co akurat było pod ręką. Mocno kakaowy blok to klasyk, a co z tym w wersji "jasnej"? Dziś przenosimy się do czasów beztroskiego dzieciństwa!
Biały blok czekoladowy nie ma za wiele wspólnego z czekoladą, składa się głównie z mleka w proszku i masła, ale nie oznacza to, że jest mniej smaczny! W połączeniu z herbatnikami i żurawiną daje genialne połączenie.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuść w garnku, dodaj wodę, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzej całość aż do rozpuszczenia. Często mieszaj zawartość.
  • Kiedy składniki się połączą dodaj mleko w proszku, i dobrze wymieszaj by nie powstały grudki. Na końcu wrzuć pokruszone herbatniki oraz żurawinę.
  • Formę na keksa wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i wstaw do lodówki na całą noc.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli