Spis treści
O tej porze roku leczo to danie, które gotuje minimum raz w tygodniu. Kocham ten aromatyczny sos i miękkie warzywa. W dzisiejszym przepisie możemy znaleźć dość nieoczywisty składnik jakim jest kukurydza. Warzywo doda chrupkości i słodyczy, a przy tym będzie świetnie wyglądać.
Leczo
Sposób przygotowania
- Kiełbasę pokrój na talarki i podsmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż mieszając.
- Cukinię pokrój w kostkę, to samo zrób z ostrą papryczką. Podsmaż całość w garnku z kiełbasą.
- Dodaj wędzoną i słodką paprykę, dodaj listki laurowe i pomidory z puszki.
- Duś całość przez kilka minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę kminku, soli i pieprzu. Duś warzywa do miękkości, a następnie dodaj kukurydzę.
Składniki
na 4 porcje
- 300 g kiełbasa
- olej
- 2 cebula (duża)
- 1 cukinia (średniej wielkości)
- 1/2 łyżka papryka wędzona
- 2 liść laurowy
- 1 papryczka chili
- 1 puszka pomidor ( krojone)
- 1 puszka kukurydza
- 2 ząbki czosnek
- kminek (mielony )
- szczypta sól
- szczypta pieprz