w

Sezon na cukinie to sezon na… LECZO!

O tej porze roku leczo to danie, które gotuje minimum raz w tygodniu. Kocham ten aromatyczny sos i miękkie warzywa. W dzisiejszym przepisie możemy znaleźć dość nieoczywisty składnik jakim jest kukurydza. Warzywo doda chrupkości i słodyczy, a przy tym będzie świetnie wyglądać.

Leczo

Leczo to węgierskie danie z trzech głównych warzyw: papryki, pomidorów i cebuli. Wszystkie inne dodatki są osobistą modyfikacją. Ważną rolę przy produkcji lecza stanowi tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Nadaje głębi smaku i aromatu potrawie.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kiełbasę pokrój na talarki i podsmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż mieszając.
  • Cukinię pokrój w kostkę, to samo zrób z ostrą papryczką. Podsmaż całość w garnku z kiełbasą.
  • Dodaj wędzoną i słodką paprykę, dodaj listki laurowe i pomidory z puszki.
  • Duś całość przez kilka minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę kminku, soli i pieprzu. Duś warzywa do miękkości, a następnie dodaj kukurydzę.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Leczo
Na porcję przypada:
Kalorie
297.6
Tłuszcze
 
20.5
g
32
%
Węglowodany
 
15.5
g
5
%
Błonnik
 
3.7
g
15
%
Białka
 
14.5
g
29
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli