Spis treści
Sałatka z świeżych ogórków
Sezon na ogórki kwitnie w pełni, mamy ich pod dostatkiem więc śmiało można z nimi eksperymentować. Znudziła Ci się klasyczna mizeria z śmietaną? Może wypróbujsz cos nowego z dodatkiem octu ryżowego i imbiru? Schłodzona będzie stanowić idealne orzeźwienie w upalny dzień.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Sposób przygotowania
- Pokrój ogórki ze skórką w plasterki i oprusz solą. Odstaw na godzinę by puściły sok.
- Imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do odciśniętych ogórków. Dolej olej sezamowy, ocet ryżowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw salatkę na kwadrans by wszystkie smaki się dopełniły.
Ogórki możesz posypać czarnym sezamem lub czarnuszką.
Składniki
na 2 porcje
- 4 sztuka ogórki gruntowe
- 1 łyżeczka sól morska
- 2 cm imbir
- 1 łyżka cukier
- 11/2 łyżki ocet ryżowy
- 1 łyżeczka olej sezamowy
- 2 ząbek czosnek
Zobacz