w

Sałatka z ogórków, która śmiało może zastąpić popularną mizerię

Sałatka z świeżych ogórków

Sezon na ogórki kwitnie w pełni, mamy ich pod dostatkiem więc śmiało można z nimi eksperymentować. Znudziła Ci się klasyczna mizeria z śmietaną? Może wypróbujsz cos nowego z dodatkiem octu ryżowego i imbiru? Schłodzona będzie stanowić idealne orzeźwienie w upalny dzień.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Pokrój ogórki ze skórką w plasterki i oprusz solą. Odstaw na godzinę by puściły sok.
  • Imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do odciśniętych ogórków. Dolej olej sezamowy, ocet ryżowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw salatkę na kwadrans by wszystkie smaki się dopełniły.
Ogórki możesz posypać czarnym sezamem lub czarnuszką.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli