Spis treści
Sałatka z świeżych ogórków
Sezon na ogórki kwitnie w pełni, mamy ich pod dostatkiem więc śmiało można z nimi eksperymentować. Znudziła Ci się klasyczna mizeria z śmietaną? Może wypróbujsz cos nowego z dodatkiem octu ryżowego i imbiru? Schłodzona będzie stanowić idealne orzeźwienie w upalny dzień.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Pokrój ogórki ze skórką w plasterki i oprusz solą. Odstaw na godzinę by puściły sok.
- Imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do odciśniętych ogórków. Dolej olej sezamowy, ocet ryżowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw salatkę na kwadrans by wszystkie smaki się dopełniły.
Ogórki możesz posypać czarnym sezamem lub czarnuszką.
Składniki
na porcje
- 4 sztuka ogórki gruntowe
- 1 łyżeczka sól morska
- 2 cm imbir
- 1 łyżka cukier
- 11/2 łyżki ocet ryżowy
- 1 łyżeczka olej sezamowy
- 2 ząbek czosnek
Wartości odżywcze
Sałatka z świeżych ogórków
Na porcję przypada:
Kalorie
121.1
Tłuszcze
2.7
g
4
%
Węglowodany
24.9
g
8
%
Błonnik
3.1
g
13
%
Białka
4.1
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.