Spis treści
Pamiętacie gdy pisaliśmy o bezie Ani Starmach, w której nie znajdziecie jajek? Robi się ją z aquafaby, czyli płynu z zalewy ciecierzycy. Substancja dobrze zastępuje jajko, gdyż pieni się w bardzo podobny sposób co białko. Nie ma żadnego charakterystycznego smaku, więc nie ma problemu, by dodawać ją do deserów.
Biszkopt bez jajek
Sposób przygotowania
- Do schłodzonego płynu z ciecierzycy dolewamy sok z cytryny i ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier porcjami i ucieramy aż się rozpuści.
- Dolewamy stopniowo olej i dalej miksujemy. Mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do masy "jajecznej". Delikatnie mieszamy do połączenia się składników i wylewam całość do tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut.
Składniki
na 1 sztuka
- 1 szklanka mąka pszenna
- 3/4 szklanka zalewa z puszki ciecierzycy
- 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
- 100 g cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżeczka cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżka olej