w

Puszysty i mięciutki biszkopt bez jajek. Zobacz czy masz ten składnik

Pamiętacie gdy pisaliśmy o bezie Ani Starmach, w której nie znajdziecie jajek? Robi się ją z aquafaby, czyli płynu z zalewy ciecierzycy. Substancja dobrze zastępuje jajko, gdyż pieni się w bardzo podobny sposób co białko. Nie ma żadnego charakterystycznego smaku, więc nie ma problemu, by dodawać ją do deserów.

W dzisiejszym przepisie wykonamy puchaty biszkopt, którego głównym spoiwem będzie nasze podrobione "jajko". Patent jest wygodny w momencie, gdy akurat skończą się wam jajka, bądź unikacie ich w swojej diecie. Sprawdź jakie proporcje należy uwzględnić w tym wyjątkowym biszkopcie.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do schłodzonego płynu z ciecierzycy dolewamy sok z cytryny i ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier porcjami i ucieramy aż się rozpuści.
  • Dolewamy stopniowo olej i dalej miksujemy. Mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do masy "jajecznej". Delikatnie mieszamy do połączenia się składników i wylewam całość do tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut.

Składniki

na 1 sztuka

Wartości odżywcze Zobacz

Biszkopt bez jajek
Na porcję przypada:
Kalorie
1683.5
Tłuszcze
 
34.1
g
52
%
Węglowodany
 
313.7
g
105
%
Błonnik
 
14.2
g
59
%
Białka
 
33.1
g
66
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.