w

Puszysty i mięciutki biszkopt bez jajek. Zobacz czy masz ten składnik

Pamiętacie gdy pisaliśmy o bezie Ani Starmach, w której nie znajdziecie jajek? Robi się ją z aquafaby, czyli płynu z zalewy ciecierzycy. Substancja dobrze zastępuje jajko, gdyż pieni się w bardzo podobny sposób co białko. Nie ma żadnego charakterystycznego smaku, więc nie ma problemu, by dodawać ją do deserów.

Biszkopt bez jajek

W dzisiejszym przepisie wykonamy puchaty biszkopt, którego głównym spoiwem będzie nasze podrobione "jajko". Patent jest wygodny w momencie, gdy akurat skończą się wam jajka, bądź unikacie ich w swojej diecie. Sprawdź jakie proporcje należy uwzględnić w tym wyjątkowym biszkopcie.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 40 min.

Sposób przygotowania

  • Do schłodzonego płynu z ciecierzycy dolewamy sok z cytryny i ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier porcjami i ucieramy aż się rozpuści.
  • Dolewamy stopniowo olej i dalej miksujemy. Mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do masy "jajecznej". Delikatnie mieszamy do połączenia się składników i wylewam całość do tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut.

Składniki

na 1 sztuka

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli