Spis treści
Pulpety po w sosie musztardowym
Delikatne pulpeciki obtoczone jasnym musztardowym sosem to przysmak pochodzący ze skandynawskich stron. Dodaj o nich pieczarki oraz świeże ziemniaki, a gwarantuje że nikt się nie oprze.W przepisie użyto mieszanki wołowiny i wieprzowiny, ale ty możesz skorzystać z jednego rodzaju mięsa lub, zrobić inne proporcje według swojego gustu.
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 20 min.
Sposób przygotowania
- Umieść w misce oba rodzaje mięsa, jajka, przyprawy, cebulę oraz mleko. Zmieszaj i wyrób składniki rękoma. Kiedy konsystencja będzie jednolita, zacznij formować kulki. Układaj je na talerzu i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięsne kuleczki, obracając je na każdą stronę aż się zarumienią.
- Smaż całość około 5 minut. Wrzuć kulki do naczynia żaroodpornego i odstaw na bok.
- Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie, by nie było żadnych grudek.
- Do zasmażki dolej wcześniej przygotowany bulion. Dobrze wymieszaj całość.
- Wlej śmietankę, musztardę oraz sos Worcestershire, dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż sos zgęstnieje.
- Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, dorzuć całość do sosu.
- Zalej pulpeciki sosem i posyp serem. Zapiekaj pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 20 minut.
Składniki
na 4 porcje
- 225 g wołowina (mielona)
- 225 g wieprzowina (mielona)
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 szklanka bułka tarta
- 2 sztuka jajko
- ¼ łyżeczki gałka muszkatołowa
- ½ łyżeczka koper suszony
- 1 łyżeczka ziele angielskie
- 1 łyżeczka oregano suszone
- 1 łyżeczka pietruszka suszona
- sól
- pieprz
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- sos
- 40 g mąka pszenna
- 360 ml bulion
- 120 ml śmietana 30%
- 2 łyżeczka sos sojowy
- 1 łyżka sos worcestershire
- 2 łyżeczka musztarda Dijon
- sól
- 200 g pieczarki
- olej
Zobacz