w

Pulpeciki w sosie musztardowym. Szwedzi kochają ten przepis

Delikatne pulpeciki obtoczone jasnym musztardowym sosem to przysmak pochodzący ze skandynawskich stron. Dodaj o nich pieczarki oraz świeże ziemniaki, a gwarantuje że nikt się nie oprze.
W przepisie użyto mieszanki wołowiny i wieprzowiny, ale ty możesz skorzystać z jednego rodzaju mięsa lub, zrobić inne proporcje według swojego gustu.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Czas przygotowywania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Umieść w misce oba rodzaje mięsa, jajka, przyprawy, cebulę oraz mleko. Zmieszaj i wyrób składniki rękoma. Kiedy konsystencja będzie jednolita, zacznij formować kulki. Układaj je na talerzu i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięsne kuleczki, obracając je na każdą stronę aż się zarumienią.
  • Smaż całość około 5 minut. Wrzuć kulki do naczynia żaroodpornego i odstaw na bok.
  • Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie, by nie było żadnych grudek.
  • Do zasmażki dolej wcześniej przygotowany bulion. Dobrze wymieszaj całość.
  • Wlej śmietankę, musztardę oraz sos Worcestershire, dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż sos zgęstnieje.
  • Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, dorzuć całość do sosu.
  • Zalej pulpeciki sosem i posyp serem. Zapiekaj pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 20 minut.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Pulpety po w sosie musztardowym
Na porcję przypada:
Kalorie
704.3
Tłuszcze
 
34.8
g
54
%
Węglowodany
 
69.7
g
23
%
Błonnik
 
6.3
g
26
%
Białka
 
29
g
58
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.