w

Przysmak z 1989 roku. Pływające wyspy, czyli Zupa nic

Zupa nic, to słodkie danie na bazie słodzonego mleka lub budyniu o rzadkiej konsystencji. Pamiętam że wiele dzieci życzyło sobie ją na śniadania, dla mnie było to danie zarezerwowane na szczególne okazje.
Zupa nic ma charakterystyczne pianki, które przypominają w smaku ptasie mleczko. Zaczynam się zastanawiać czy to danie nie zasługuje na miano deseru, ale z moich wspomnień wynika, że było to danie śniadaniowe. Dziś chcieliśmy odtworzyć danie, które kiedyś było marzeniem wielu dzieciaków.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mleko stawiamy na gazie, dodajemy laskę wanilii i cukier. Mieszamy uważając by nie przypalić mleka.
  • Białko jajka ubijamy z jedną łyżeczką cukru pudru.
  • Kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wlewamy łyżką ubite białka jaja, które będą się formować jak podłużne "kluski".
  • Po ok. 2-3 mintach piana będzie sztywna, wtedy ściągamy garnek z gazu, wykładamy pianki do talerza. Do mleka wbijamy 2 żółtka i mieszamy do połączenia, zupa zacznie gęstnieć. Wlewamy mleko na talerz z białkami i posyp cynamonem.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Zupa Nic
Na porcję przypada:
Kalorie
199.8
Tłuszcze
 
10.7
g
16
%
Węglowodany
 
18.4
g
6
%
Błonnik
 
4.2
g
18
%
Białka
 
8.8
g
18
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.