Spis treści
Zupa Nic
Zupa nic, to słodkie danie na bazie słodzonego mleka lub budyniu o rzadkiej konsystencji. Pamiętam że wiele dzieci życzyło sobie ją na śniadania, dla mnie było to danie zarezerwowane na szczególne okazje. Zupa nic ma charakterystyczne pianki, które przypominają w smaku ptasie mleczko. Zaczynam się zastanawiać czy to danie nie zasługuje na miano deseru, ale z moich wspomnień wynika, że było to danie śniadaniowe. Dziś chcieliśmy odtworzyć danie, które kiedyś było marzeniem wielu dzieciaków.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Sposób przygotowania
- Mleko stawiamy na gazie, dodajemy laskę wanilii i cukier. Mieszamy uważając by nie przypalić mleka.
- Białko jajka ubijamy z jedną łyżeczką cukru pudru.
- Kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wlewamy łyżką ubite białka jaja, które będą się formować jak podłużne "kluski".
- Po ok. 2-3 mintach piana będzie sztywna, wtedy ściągamy garnek z gazu, wykładamy pianki do talerza. Do mleka wbijamy 2 żółtka i mieszamy do połączenia, zupa zacznie gęstnieć. Wlewamy mleko na talerz z białkami i posyp cynamonem.
Składniki
na 2 porcje
- 1 łyżka cukier
- 1 wanilia laska
- 1 szczypta cynamon
- 1 łyżeczka cukier puder
- 2 sztuka jajko
- 400 ml mleko
Zobacz