Spis treści
Gruszki w occie
Ten przepis to próba odtworzenia gruszek w occie, które robiła moja babcia. Wiem, że nie w każdym regionie słychać o takim wariancie na te owoce, ale są fantastyczne w smaku. Zimą można je zjadać na wiele sposobów, dodając je zarówno do dań na słodko, jak i tych wytrawnych. Zalewa jest wzbogacona o aromatyczne goździki i korę drzewa cynamonowego, co sprawia, że gruszki są iście korzenne
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Do słoików najlepiej nadają się twarde gruszki, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe.
- Gruszki obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i wyjmij nasiona. Wrzuć je do miski z wodą i sokiem z cytryny, sprawi to, że nie będą ciemnieć.
- Do garnka wlewamy wodę, ocet odraz pełną szklankę cukru, przyjmuje się, że musi być to minimum 200 g cukru. Dosypujemy łyżeczkę goździków i wrzucamy korę cynamonu (nie polecamy sproszkowanego cynamonu, będzie brzydko się osadzał w słoiku). Gdy zalewa się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do minimum i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.
- Teraz pora na dodanie gruszek do zalewy, jeśli twój garnek nie pomieści całości, gotuj gruszki partiami. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Gdy zaczną być szkliste, wyłów je i zacznij wkładać do czystych i wyparzonych słoików.
- Całą zalewę z garnka ponownie gotujemy i dolewamy do owoców. Gdy zakręcimy szczelnie słoiki, odwracamy je wieczkiem do dołu i pozostawiamy pod ścierką aż wystygną.
Do słoików najlepiej nadają się twarde gruszki, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe.
Składniki
na 5 słoików
- 2,5 kg gruszki
- 3/4 szklanka ocet spirytusowy
- 5 szklanka woda
- 230 g cukier
- 1 łyżeczka goździki
- cynamon laska
Zobacz
Jeden komentarz