w

Przepis babci Ani na gruszki w occie

Ten przepis to próba odtworzenia gruszek w occie, które robiła moja babcia. Wiem, że nie w każdym regionie słychać o takim wariancie na te owoce, ale są fantastyczne w smaku. Zimą można je zjadać na wiele sposobów, dodając je zarówno do dań na słodko, jak i tych wytrawnych.
Zalewa jest wzbogacona o aromatyczne goździki i korę drzewa cynamonowego, co sprawia, że gruszki są iście korzenne
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina
Czas przygotowywania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do słoików najlepiej nadają się twarde gruszki, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe.
  • Gruszki obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i wyjmij nasiona. Wrzuć je do miski z wodą i sokiem z cytryny, sprawi to, że nie będą ciemnieć.
  • Do garnka wlewamy wodę, ocet odraz pełną szklankę cukru, przyjmuje się, że musi być to minimum 200 g cukru. Dosypujemy łyżeczkę goździków i wrzucamy korę cynamonu (nie polecamy sproszkowanego cynamonu, będzie brzydko się osadzał w słoiku). Gdy zalewa się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do minimum i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.
  • Teraz pora na dodanie gruszek do zalewy, jeśli twój garnek nie pomieści całości, gotuj gruszki partiami. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Gdy zaczną być szkliste, wyłów je i zacznij wkładać do czystych i wyparzonych słoików.
  • Całą zalewę z garnka ponownie gotujemy i dolewamy do owoców. Gdy zakręcimy szczelnie słoiki, odwracamy je wieczkiem do dołu i pozostawiamy pod ścierką aż wystygną.
Do słoików najlepiej nadają się twarde gruszki, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze Zobacz

Gruszki w occie
Na porcję przypada:
Kalorie
469.4
Tłuszcze
 
0.8
g
1
%
Węglowodany
 
122
g
41
%
Błonnik
 
15.5
g
65
%
Białka
 
1.8
g
4
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz