w

PRL-owski blok czekoladowy

Dzieci lat 80. dobrze pamiętają ten smak. Słynny blok czekoladowy uchodził za najlepszy smakołyk tamtych czasów Warto odtworzyć ten smak i stworzyć własny blok lub skorzystać z tego starego jak świat przepisu.

Blok czekoladowy to znakomity deser bez pieczenia, który spodoba się nie tylo dzieciom. Wykonujemy go z czekolady, herbatników i sproszkowanego mleka. Całość zajmie wam kwadrans pracy!
Sponsorowane
Czas całkowity 3 godziny 15 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
3 godziny
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy w rondelku. Dolewamy mleko, wsypujemy kakao i cukier. Starannie mieszamy całość, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu.
  • Masę lekko studzimy i wrzucamy do misy miksera. Dosypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników.
  • Do masy dodajemy połamane herbatniki i orzechy, jeśli ich używamy.
  • Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki by wszystko stężało.

Składniki

na 12 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Blok czekoladowy
Na porcję przypada:
Kalorie
356.3
Tłuszcze
 
17.5
g
27
%
Węglowodany
 
40.8
g
14
%
Błonnik
 
1.2
g
5
%
Białka
 
11.3
g
23
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.