Spis treści
Dzieci lat 80. dobrze pamiętają ten smak. Słynny blok czekoladowy uchodził za najlepszy smakołyk tamtych czasów Warto odtworzyć ten smak i stworzyć własny blok lub skorzystać z tego starego jak świat przepisu.
Blok czekoladowy
Sposób przygotowania
- Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy w rondelku. Dolewamy mleko, wsypujemy kakao i cukier. Starannie mieszamy całość, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu.
- Masę lekko studzimy i wrzucamy do misy miksera. Dosypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników.
- Do masy dodajemy połamane herbatniki i orzechy, jeśli ich używamy.
- Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki by wszystko stężało.
Składniki
na 12 porcji
- 250 g masło
- 350 g mleko w proszku
- ½ szklanka mleko
- 1 szklanka cukier
- 100 g herbatniki
- 150-170 g orzechy (włoskich i arachidowych (opcjonalnie))
Jeden komentarz