w

PRL-owski blok czekoladowy

Dzieci lat 80. dobrze pamiętają ten smak. Słynny blok czekoladowy uchodził za najlepszy smakołyk tamtych czasów Warto odtworzyć ten smak i stworzyć własny blok lub skorzystać z tego starego jak świat przepisu.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to znakomity deser bez pieczenia, który spodoba się nie tylo dzieciom. Wykonujemy go z czekolady, herbatników i sproszkowanego mleka. Całość zajmie wam kwadrans pracy!
Czas całkowity 3 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
3 godz.

Sposób przygotowania

  • Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy w rondelku. Dolewamy mleko, wsypujemy kakao i cukier. Starannie mieszamy całość, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu.
  • Masę lekko studzimy i wrzucamy do misy miksera. Dosypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników.
  • Do masy dodajemy połamane herbatniki i orzechy, jeśli ich używamy.
  • Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki by wszystko stężało.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli