w

Pasztet z selera. Zamiennik tradycyjnego dodatku do chleba

Pasztet warzywny jest dobrą alternatywą mięsnego przysmaku. Łączy w sobie aromatyczne przyprawy i mielone warzywa, które konsystencją i smakiem przypominają mięso. Zrobicie go bez większego kłopotu, a składniki mogą być w waszej lodówce.

Pasztet z selera

Pasztet z selera jest niezwykle ciekawym dodatkiem do chleba. Seler posiada korzenne nuty, które w połączeniu ze świeżym bochenkiem tworzą perfekcyjne śniadanie. Do zrobienia pasztetu będziesz potrzebować podłużnej foremki 12×24 cm.
Czas całkowity 1 godz. 45 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 1 godz. 20 min.

Sposób przygotowania

  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy odrobinę oleju na patelnię i dusimy warzywa pod przykryciem przez 20 minut.
  • Po tym czasie odkrywamy patelnię i pozwalamy by płyn odparował. Warzywa blendujemy i łączymy z jajkiem.
  • Wrzucamy do masy bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy. Masę przekładamy do blaszki.
  • Pasztet pieczemy w 180*C przez 70 minut.
  • Wyciągnij i wystudź, podawaj letni.

Składniki

na 1 blaszka

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli