Spis treści
Pasztet warzywny jest dobrą alternatywą mięsnego przysmaku. Łączy w sobie aromatyczne przyprawy i mielone warzywa, które konsystencją i smakiem przypominają mięso. Zrobicie go bez większego kłopotu, a składniki mogą być w waszej lodówce.
Pasztet z selera
Sposób przygotowania
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy odrobinę oleju na patelnię i dusimy warzywa pod przykryciem przez 20 minut.
- Po tym czasie odkrywamy patelnię i pozwalamy by płyn odparował. Warzywa blendujemy i łączymy z jajkiem.
- Wrzucamy do masy bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy. Masę przekładamy do blaszki.
- Pasztet pieczemy w 180*C przez 70 minut.
- Wyciągnij i wystudź, podawaj letni.
Składniki
na 1 blaszka
- 800 g seler (korzeń)
- 1 sztuka marchew
- 200 g cebula (lub szczypiorek)
- 6 ząbek czosnek
- 3 sztuka jajko
- 50 g kasza manna (płatki owsiane błyskawicznych lub bułki tartej)
- 5 łyżka olej
- 1 łyżeczka majeranek
- ½ łyżeczka tymianek suszony
- sól