w

Pasztet z selera. Zamiennik tradycyjnego dodatku do chleba

Pasztet warzywny jest dobrą alternatywą mięsnego przysmaku. Łączy w sobie aromatyczne przyprawy i mielone warzywa, które konsystencją i smakiem przypominają mięso. Zrobicie go bez większego kłopotu, a składniki mogą być w waszej lodówce.

Pasztet z selera jest niezwykle ciekawym dodatkiem do chleba. Seler posiada korzenne nuty, które w połączeniu ze świeżym bochenkiem tworzą perfekcyjne śniadanie. Do zrobienia pasztetu będziesz potrzebować podłużnej foremki 12×24 cm.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty
Czas przygotowywania 25 minuty
Czas gotowania 1 godzina 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy odrobinę oleju na patelnię i dusimy warzywa pod przykryciem przez 20 minut.
  • Po tym czasie odkrywamy patelnię i pozwalamy by płyn odparował. Warzywa blendujemy i łączymy z jajkiem.
  • Wrzucamy do masy bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy. Masę przekładamy do blaszki.
  • Pasztet pieczemy w 180*C przez 70 minut.
  • Wyciągnij i wystudź, podawaj letni.

Składniki

na 1 blaszka

Wartości odżywcze Zobacz

Pasztet z selera
Na porcję przypada:
Kalorie
1194.6
Tłuszcze
 
83.3
g
128
%
Węglowodany
 
100.5
g
34
%
Błonnik
 
31.1
g
130
%
Białka
 
21.2
g
42
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.