w

Pasta do kanapek z pieczonej dyni. Jesienny przepis

Pasta z dynii

Dynia to genialne warzywo sezonowe, z którego przygotujemy wiele ciekawych potraw. Możemy ją wykorzystać również w cukiernictwie jako dodatek do ciast i ciasteczek. Dziś mamy zaszczyt przedstawić pyszną pastę kanapkową z pieczonej dyni. Można ją użyć jako dodatek do kanapek lub zdrowy dip do chipsów, nachosów lub frytek.
Dynia z roku na rok zyskuje na popularności, jeszcze kiedyś hodowano ją jedynie jako pokarm dla zwierząt. Aktualnie możemy ją kupić w większości sklepów spożywczych, dodatkowo istnieje mnóstwo rodzajów dyni, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Dynię można mrozić i jeśli jej nie rozkroimy, wytrzyma długie dni w naszej spiżarni.
Domowa pasta z dyni to zdrowszy odpowiednik sklepowego specyfiku, nie będzie zawierać wzmacniaczy smaku i szkodliwych konserwantów. Poniżej znajdziesz prostą recepturę na domową pastę do kanapek.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Dynię oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15 minut. Jeśli skórka dyni jest twarda, ściągamy ją i przekładamy miąższ do miski. Dodajemy nasiona słonecznika, oliwę oraz pokrojone pomidory z oleju. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Składniki

na 300 g

Wartości odżywcze

Pasta z dynii
Na porcję przypada:
Kalorie
2
Tłuszcze
 
0.1
g
0
%
Węglowodany
 
0.2
g
0
%
Błonnik
 
0.02
g
0
%
Białka
 
0.04
g
0
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli