Spis treści
Pasta z dynii
Dynia to genialne warzywo sezonowe, z którego przygotujemy wiele ciekawych potraw. Możemy ją wykorzystać również w cukiernictwie jako dodatek do ciast i ciasteczek. Dziś mamy zaszczyt przedstawić pyszną pastę kanapkową z pieczonej dyni. Można ją użyć jako dodatek do kanapek lub zdrowy dip do chipsów, nachosów lub frytek.Dynia z roku na rok zyskuje na popularności, jeszcze kiedyś hodowano ją jedynie jako pokarm dla zwierząt. Aktualnie możemy ją kupić w większości sklepów spożywczych, dodatkowo istnieje mnóstwo rodzajów dyni, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Dynię można mrozić i jeśli jej nie rozkroimy, wytrzyma długie dni w naszej spiżarni.Domowa pasta z dyni to zdrowszy odpowiednik sklepowego specyfiku, nie będzie zawierać wzmacniaczy smaku i szkodliwych konserwantów. Poniżej znajdziesz prostą recepturę na domową pastę do kanapek.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Sposób przygotowania
- Dynię oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15 minut. Jeśli skórka dyni jest twarda, ściągamy ją i przekładamy miąższ do miski. Dodajemy nasiona słonecznika, oliwę oraz pokrojone pomidory z oleju. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Składniki
na 300 g
- 3 łyżka słonecznik
- 500 g dynia
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- 5 pomidory suszone (w oleju)
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
- 1/2 łyżeczka papryka ostra mielona (mielona)
- 1 łyżeczka papryka wędzona
Zobacz
Jeden komentarz