Spis treści
Meksykańskie ogórki w zalewie
Zimowe ogórki zalewają twoją spiżarnie, a ty myślisz jaki smak byłby odpowiedni przy kolejnej partii. Co powiesz na lekko ostre, aromatyczne meksykańskie ogórki? Główna nuta smakowa to czosnek oraz ostra papryczka. Jeśli poświęcisz odrobinę czasu uda Ci się stworzyć perfekcyjne ogórki na zimę.Pikantna marynata przypadnie ludziom, którzy lubią palące dodatki do jedzenia. Jeśli wolisz mniejszy poziom ostrości dodaj mniej papryczki chilly.
Czas całkowity 1 dzień
Czas przygotowywania 1 dzień
Sposób przygotowania
- Dokłądnie umyj ogórki, następnie odkrój końcówki i pokrój w słupki. Wrzuć je do miski i zasyp solą, pozostaw na 7 godzin w solance.
- Po tym czasie odlej solankę, dodaj rozdrobnioną papryczkę i czosnek, mieszamy całość i pozostawiamy na godzinę. Do garnka dodajemy ocet, olej oraz cukier a następnie podgrzewamy całość na gazie do rozpuszczenia cukru.
- Zalewe studzimy i dodajemy do ogórków, pozostawiamy do zamarynowania przez 12 godzin. Ogórki umieszamy wraz z zalewą w słoikach.
- Przetwory pasteryzujemy w garnku, gotując je zanurzone w wodzie do połowy wysokości przez 1-2 minuty od momentu, gdy płyn zawrze. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Składniki
na 8 słoików
- 5 kg ogórki gruntowe
- 8 łyżka sól
- 6 łyżeczka papryka ostra mielona
- 3 szklanka ocet spirytusowy
- 240 ml olej
- 1 kg cukier
Zobacz