w

Ocet jabłkowy w domu. Jak go zrobić?

Ocet jabłkowy

Masz pod domem jabłonkę, która zasypuje cie owocami, a ty nie wiesz co możesz z nich zrobić poza szarlotką? Jeśli tak, mamy dla ciebie propozycje! Co powiesz na ocet jabłkowy domowej produkcji?
Taka mikstura to kopalnia takich skarbów jak sód, potas, fluor, żelazo, fosfor oraz witaminy: A, E, C, P. Ponadto codzienne spożywanie octu jabłkowego poprawia odporność, reguluje trawienie oraz obniża poziom glukozy.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 5 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Jabłka umyj oraz osusz. Pokrój na ćwiartki, nie usuwaj gniazd nasiennych.
  • Jabłka umieść w słoikach, muszą być bardzo ciasno i nie pod samą nakrętkę słoika.
  • Wodę przegotuj, dodaj cukier i wymieszaj. Ostudź wodę by stała się letnia.
  • Zalej słoiki roztworem, by płyn zakrywał całą powierzchnię jabłek. Jeśli tego nie zrobi, jabłka zaczną pleśnieć.
  • Zakryj słoiki gazą i przewiąż gumką, a następnie mocno zakręć.
  • Odstaw słoiki w ciemne, ciepłe miejsce.
  • Ocet będzie gotowy za minimum 2 tygodnie.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze

Ocet jabłkowy
Na porcję przypada:
Kalorie
238.8
Tłuszcze
 
0.7
g
1
%
Węglowodany
 
63.2
g
21
%
Błonnik
 
9.6
g
40
%
Białka
 
1
g
2
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli