w

Ocet jabłkowy w domu. Jak go zrobić?

Masz pod domem jabłonkę, która zasypuje cie owocami, a ty nie wiesz co możesz z nich zrobić poza szarlotką? Jeśli tak, mamy dla ciebie propozycje! Co powiesz na ocet jabłkowy domowej produkcji?
Taka mikstura to kopalnia takich skarbów jak sód, potas, fluor, żelazo, fosfor oraz witaminy: A, E, C, P. Ponadto codzienne spożywanie octu jabłkowego poprawia odporność, reguluje trawienie oraz obniża poziom glukozy.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Jabłka umyj oraz osusz. Pokrój na ćwiartki, nie usuwaj gniazd nasiennych.
  • Jabłka umieść w słoikach, muszą być bardzo ciasno i nie pod samą nakrętkę słoika.
  • Wodę przegotuj, dodaj cukier i wymieszaj. Ostudź wodę by stała się letnia.
  • Zalej słoiki roztworem, by płyn zakrywał całą powierzchnię jabłek. Jeśli tego nie zrobi, jabłka zaczną pleśnieć.
  • Zakryj słoiki gazą i przewiąż gumką, a następnie mocno zakręć.
  • Odstaw słoiki w ciemne, ciepłe miejsce.
  • Ocet będzie gotowy za minimum 2 tygodnie.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze Zobacz

Ocet jabłkowy
Na porcję przypada:
Kalorie
238.8
Tłuszcze
 
0.7
g
1
%
Węglowodany
 
63.2
g
21
%
Błonnik
 
9.6
g
40
%
Białka
 
1
g
2
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.