Spis treści
Lody bananowe
Banan to bardzo wygodny owoc, gdyż działa jak naturalny słodzik. Zasada jest prosta – czym bardziej ciemny banan, tym jest bardziej dojrzały i słodki. Domowe lody bananowe to szansa na wykorzystanie owoców, które lada dzień będą nie jadalne. Nie będziesz potrzebować specjalistycznego sprzętu, wystarczy blender lub w bardziej studenckiej wersji – widelec.Dzisiejsze połączenie będzie się nawzajem dopełniać, gdyż kawa nada goryczki, a banan słodkości. W połączeniu ze śmietanką stworzą duet idealny!
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
1 godz.
Sposób przygotowania
- Zaparz kawę i pozostaw do ostudzenia. Śmietankę delikatnie ubij, nie musi być sztywna.
- Banany zblenduj lub rozgnieć widelcem. Dodaj kawę i wymieszaj na jednolitą papkę. Dodaj śmietankę połącz całość drewnianą łyżką.
- Masę wlej do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika. Pilnuj konsystencji, lody powinny być lekko zmrożone.