Spis treści
Temperatura na zewnątrz sprawia, że ostatnie o czym marzysz to ciepła kawa, ale jednocześnie nie chcesz z niej rezygnować, w końcu większość z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. Rozumiemy cię doskonale, dlatego przychodzimy z ratunkiem! Tego lata popularnym napojem stało się tonic espresso, warstwowa kawa z lodem i dodatkami. Jak ją przygotować? Sprawdź poniżej.
Genialne połączenie
Zacznijmy od wyjaśnienia czym jest te magiczny napój. Kawa z tonikiem i lodem brzmi jak abstrakcja, a jednak właśnie to połączenie zachwyciło miliony osób. Możemy je dostać praktycznie wszędzie, nieważne czy to mała kawiarnia, czy kultowa restauracja tonic espresso będzie w naszym menu. Napój ma działanie orzeźwiająco – pobudzające i zaleca się by pić go w pierwszej połowie dnia.
Zacznijmy od espresso – jak mocna powinna być kawa? Okazuję się, że czym mocniejsza tym lepsza. Niektórzy bariści twierdzą, że najlepszą kawą do espresso tonic jest kenijska lub etiopska kawa o owocowych aromatach. Jeśli nie masz ekspresu który wywarzy ilość potrzebnej kawy, przygotuj bardzo mocną kawę parzoną.
Klasyczne espresso tonic
Sposób przygotowania
- Robimy mocną kawę i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Do szklanki wsypujemy lód i wlewamy tonik.
- Powoli wlewamy kawę, tak by powstały dwie warstwy napoju. Dodajemy startą skórkę z cytryny.