w

Najprostszy przepis na sok z aronii. Wystarczy trzy składniki

Sok z aronii

Poznaj prostą recepturę na sok z owoców aronii, czyli mało znanego owocu, który można spotykać w ogrodach naszych dziadków. Aronia charakteryzuje się cierpkim smakiem, a jej świeże owoce są mało lubiane. Nieuważne jedzenie może sprawić, że na naszym ubraniu powstanie trwała plama.
Poza sokiem aronie można wykorzystywać do produkcji nalewek i syropów. Jest cenionym produktem w walce z nadciśnieniem, wzmacnia naczynia krwionośne, zawiera mnóstwo witaminy C i pomaga w walce z przeziębieniami.
Jak widzimy, aronia ma mnóstwo korzyści zdrowotnych, więc warto włączyć ją do naszej diety. Najwygodniejszym sposobem będzie wytworzenie soku aroniowego, który rozcieńczony z wodą będzie dobrym napojem na upalne dni.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Do dużego garnka wsyp opłukana aronię i wlej wodę. Zagotuj całość na dużym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu, by owoce nie przywarły do dna. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień, dodać opłukane liście wiśni i gotować przez kolejne 30 minut, często mieszając.
  • Weź drugi garnek i zlej do niego sok przez sito. Dodaj cukier i ponownie zagotuj całość. Kiedy całość się zagotuje, a cukier rozpuści, wlej gorący sok do słoików i postaw do góry dnem. Nakryj całość ścierką i pozostaw do wystygnięcia.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli