Spis treści
Sok z aronii
Poznaj prostą recepturę na sok z owoców aronii, czyli mało znanego owocu, który można spotykać w ogrodach naszych dziadków. Aronia charakteryzuje się cierpkim smakiem, a jej świeże owoce są mało lubiane. Nieuważne jedzenie może sprawić, że na naszym ubraniu powstanie trwała plama. Poza sokiem aronie można wykorzystywać do produkcji nalewek i syropów. Jest cenionym produktem w walce z nadciśnieniem, wzmacnia naczynia krwionośne, zawiera mnóstwo witaminy C i pomaga w walce z przeziębieniami. Jak widzimy, aronia ma mnóstwo korzyści zdrowotnych, więc warto włączyć ją do naszej diety. Najwygodniejszym sposobem będzie wytworzenie soku aroniowego, który rozcieńczony z wodą będzie dobrym napojem na upalne dni.
Czas całkowity 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.
Sposób przygotowania
- Do dużego garnka wsyp opłukana aronię i wlej wodę. Zagotuj całość na dużym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu, by owoce nie przywarły do dna. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień, dodać opłukane liście wiśni i gotować przez kolejne 30 minut, często mieszając.
- Weź drugi garnek i zlej do niego sok przez sito. Dodaj cukier i ponownie zagotuj całość. Kiedy całość się zagotuje, a cukier rozpuści, wlej gorący sok do słoików i postaw do góry dnem. Nakryj całość ścierką i pozostaw do wystygnięcia.
Składniki
na 5 porcji
- 3 kg aronia
- 450 g cukier
- 1 garść liście wiśni (lub aronii)
- 1,5 szklanka woda
Zobacz
Jeden komentarz