Spis treści
Sałata z ogórków do słoika
Trwa sezon na ogórki gruntowe a my szalejemy z ich użyciem. Zużywamy je na bieżąco jako dodatek do wielu dań, ale nie zapominamy o przetworach na zimę, które często ratują naszą skórę. Sałatka z ogórków w zalewie z octu i przypraw to zimowy niezbędnik. Sałatka jest prosta w wykonaniu i nikt nie powinien mieć problemu z jej przygotowaniem.Zalewa do ogórków ma dodatek kurkumy, dlatego jest promiennie złocista i nadaje ciekawego smaku. Nie trzeba spędzać wiele czasu w kuchni, by stworzyć tę ciekawą sałatkę.
Czas całkowity 2 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 2 godz. 20 min.
Czas gotowania 20 min.
Sposób przygotowania
- Ogórki i marchewkę poszatkuj na plasterki, paprykę pokrój w paski, a cebule w piórka.
- Litr wody wymieszaj solą i wrzuć warzywa do roztworu na 2 godziny.
- Odlej wodę z warzyw, a te wrzuć do słoików.
- Weź garnek i wrzuć wszystkie przyprawy, a następnie wlej wodę. Zagotuj.
- Zalej słoiki z sałatą i mocno zakręć. Duży garnek wyłóż ścierką i włóż słoiki, a całość zalej ciepłą wodą. Zagotuj całość i zostaw na 10 min w wodzie. Ostrożnie wyjmij słoiki i postaw do góry dnem. Czekaj aż wystygną i odstaw do spiżarni.
Składniki
na 5 słoików
- 3 kg ogórki gruntowe
- 1 l woda
- 3 sztuka cebula
- 3 papryka czerwona
- 250 g marchew
- 250 g cebula
- 1/2 szklanka sól
zalewa
- 0,5 l woda
- 1,5 l ocet spirytusowy
- 1 szklanka cukier
- 1 łyżka kurkuma
- 1 łyżeczka gorczyca biała
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka ziele angielskie
- 1 łyżeczka gorczyca czarna
- 4 sztuka liść laurowy
Zobacz
Jeden komentarz