Spis treści
Mus jabłkowy z agrestem
Mus czy też dżem jabłkowy to absolutny niezbędnik waszej zimowej spiżarki! Nada się do kanapek, naleśników czy też ciasta. Dziś wybraliśmy przepis z galaretką agrestową, która nada pięknego koloru i wyjątkowej nutki smakowej, ale pamiętaj, że wybór smaku galaretki czy też całkowite pominięcie tego składnika należy wyłącznie do ciebie! Galaretka sprawi, że mus będzie miał idealną, lekko żelową konsystencję. Nada się do słoiczków na zimę i przywoła smak lata i świeżych jabłek w twoim ogrodzie.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 40 min.
Sposób przygotowania
- Jabłka obierz ze skórki, pozbądź się pestek i poćwiartuj.
- Wstaw owoce do garnka i dodaj sok jabłkowy. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać dosyp cukier.
- Kiedy jabłka zamienią się w mus, dosyp galaretkę i zamieszaj, a następnie wkładaj dżem do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie i odwróć słoiki do góry dnem. Poczekaj aż wystygną i odstaw do ciemnego suchego miejsca.
Składniki
na 5 słoików
- 3 kg jabłko (kwaśne)
- 1,5 szklanka cukier
- 1,5 opakowanie galaretka agrestowa
- 100 ml sok jabłkowy
Zobacz