w

Muffinki z borówkami. Jeden składnik robi całą robotę

W życiu przerobiłam chyba każdy przepis na muffiny. Od tych na oleju, tłuszczu roślinnym czy pulpie z dyni. Było dużo zabawy, ale i zawodu, natomiast moim faworytem to te na bazie masła krowiego. Co w nich takiego wyjątkowego? Moim zdaniem masło nadaje muffinom idealnej kremowej i puszystej konsystencji.
Jako dodatek do muffinów wybraliśmy borówki amerykańskie, ale maliny i porzeczki będą równie ciekawe.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180*C.
  • Jagody opłucz i osusz. W małym rondelku roztop masło i odstaw by lekko przestygło. Do miski wlej mleko, masło oraz jajka i dobrze rozmieszaj. Dorzuć przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, a na sam koniec dorzuć jagody.
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem. Wstaw wszystko do piekarnika na 25 minut.

Składniki

na 12 babeczek

Wartości odżywcze Zobacz

Muffinki z jagodami
Na porcję przypada:
Kalorie
159.3
Tłuszcze
 
1.5
g
2
%
Węglowodany
 
33.9
g
11
%
Błonnik
 
1.7
g
7
%
Białka
 
3.1
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.