Spis treści
Muffinki z jagodami
W życiu przerobiłam chyba każdy przepis na muffiny. Od tych na oleju, tłuszczu roślinnym czy pulpie z dyni. Było dużo zabawy, ale i zawodu, natomiast moim faworytem to te na bazie masła krowiego. Co w nich takiego wyjątkowego? Moim zdaniem masło nadaje muffinom idealnej kremowej i puszystej konsystencji. Jako dodatek do muffinów wybraliśmy borówki amerykańskie, ale maliny i porzeczki będą równie ciekawe.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 25 min.
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180*C.
- Jagody opłucz i osusz. W małym rondelku roztop masło i odstaw by lekko przestygło. Do miski wlej mleko, masło oraz jajka i dobrze rozmieszaj. Dorzuć przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, a na sam koniec dorzuć jagody.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem. Wstaw wszystko do piekarnika na 25 minut.
Składniki
na 12 babeczek
- 200 g jagody
- 100 g masło
- 100 ml mleko
- 2 sztuka jajko
- 250 g mąka pszenna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 170 g cukier
Zobacz
Jeden komentarz