Spis treści
Mini serniki
Sernik to ulubiony deser polaków! Statystycznie jemy go najwięcej w zimie, gdy za oknem panuje mróz, a ciężki ser rozgrzewa nas od środka. Latem stawiamy na chłodzone ciasta bez konieczności pieczenia. W tym przepisie autor postanowił przygotować małe jedno porcjowe serniczki, idealne na przyjazd gości. Sprawdź jak je przygotować!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Sposób przygotowania
- Ciasteczka zmiel w blenderze. Masło roztop w garnku i dodaj ciasteczka. Masa powinna przypominać mokry piasek.
- Wypełnij foremkę ciasteczkowym nadzieniem i lekko ugnieć, a następnie odstaw do lodówki.
- Serek wrzucamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Wyjmij foremki z lodówki, dodaj masę serową i wstaw do lodówki. Górę posyp ulubionymi owocami, my proponujemy borówki.
Składniki
na 8 sztuk
- 400 g serek Philadelphia
- 200 g śmietana 30%
- ½ szklanka cukier
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy
- 80 g ciastka
- 30 g masło
Zobacz