w

Masz trochę śliwek? Zrób z nich knedle

Knedle ze śliwką

Knedle ze śliwką węgierką to prawdziwy przysmak! Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, wystarczy zmieszać kilka składników takich jak ziemniaki, mąka i jajko. Ciasto się porządnie klei, przez co nie ma mowy o rozpadaniu podczas gotowania.

Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ugotuj ziemniaki, dodaj łyżkę mleka i potłucz na puree.
  • Do masy wrzuć jajko i mąkę, a następnie dobrze wymieszaj. Wyrób ciasto rękoma by było miękkie i klejące.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół. Możesz je posłodzić miodem lub cukrem.
  • Uformuj knedle, weź kawałek ciasta, rozpłaszcz w dłoni i wsadź w środek śliwkę. Wszystko zawijaj w kulkę.
  • Knedle wrzuć do wrzątku i gotuj 10 minut. Podawaj polane masłem i śmietaną.

Składniki

na 12 sztuk

Wartości odżywcze

Knedle ze śliwką
Na porcję przypada:
Kalorie
104.2
Tłuszcze
 
0.7
g
1
%
Węglowodany
 
22.4
g
7
%
Błonnik
 
2.1
g
9
%
Białka
 
2.8
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli