Spis treści
Knedle ze śliwką
Knedle ze śliwką węgierką to prawdziwy przysmak! Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, wystarczy zmieszać kilka składników takich jak ziemniaki, mąka i jajko. Ciasto się porządnie klei, przez co nie ma mowy o rozpadaniu podczas gotowania.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniaki, dodaj łyżkę mleka i potłucz na puree.
- Do masy wrzuć jajko i mąkę, a następnie dobrze wymieszaj. Wyrób ciasto rękoma by było miękkie i klejące.
- Śliwki umyj i przekrój na pół. Możesz je posłodzić miodem lub cukrem.
- Uformuj knedle, weź kawałek ciasta, rozpłaszcz w dłoni i wsadź w środek śliwkę. Wszystko zawijaj w kulkę.
- Knedle wrzuć do wrzątku i gotuj 10 minut. Podawaj polane masłem i śmietaną.
Składniki
na sztuk
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka mleko
- 1/2 szklanka mąka pszenna
- 12 sztuka śliwka węgierka
- 500 g ziemniaki (ugotowane)
Wartości odżywcze
Knedle ze śliwką
Na porcję przypada:
Kalorie
104.2
Tłuszcze
0.7
g
1
%
Węglowodany
22.4
g
7
%
Błonnik
2.1
g
9
%
Białka
2.8
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane