w

Maliny najlepiej smakują w syropie!

Maliny choć pyszne, mają bardzo krótki termin przydatności. Warto je wekować, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. Dżem i kompot jest znany każdemu z nas, a co z malinami w syropie? Są słodkie i miękkie, ale w dalszym ciągu zachowują swój kształt i można je dodawać np. do deserów.

Maliny w syropie

Poranna owsianka bez owoców już nie smakuje tak samo, a bywa i tak, że rano uświadamiamy sobie, że ostatnie owoce zostały zużyte dzień wcześniej. W takiej sytuacji pozostaje nam jedynie użyć domowego dżemu lub owoców w słoiku.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Owoce oczyszczamy z ewentualnych szypułek i myjemy. Osuszamy i wrzucamy do słoików.
  • Wodę gotujemy z cukrem. Zalewamy słoiki do połowy i szczelnie zakręcamy. Słoiki z malinami wstawiamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez min. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy słoiki.

Składniki

na 2 słoiki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli