Spis treści
Łosoś z marchewki
Łosoś z marchewki brzmi jak abstrakcja i słaba podróbka dobrze znanej nam ryby. Marynowana marchewka będzie znakomicie przypominała nam łososia, nie tylko ze względu na kolor, ale i na smak. Przepis na vegan salomon krąży po zagranicznych forach kulinarnych, a w Polsce zyskuje na sławie i powoli dociera do wegańskich restauracji. Z czym to jeść? Otóż możesz go dodać wszędzie, gdzie potencjalnie można umieścić tradycyjnego łososia. Najpopularniejszą formą jest jedzenie tego zamiennika na bajglu, z dodatkiem chrupiącej sałaty i twarożku. Warzywo po zamarynowaniu jest tłuste, słone, a nori sprawia, że czuć posmak ryby. Czy to nie wskazuje na podobieństwo do łososia?Przepisy znalezione w internecie znacząco się różnią, jedne stawiają na bogatą gamę przypraw, inne na mocne wędzenie. Ten przepis jest bajecznie prosty i z pewnością dasz sobie radę z jego przygotowaniem!
Czas całkowity 1 dzień 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
1 dzień
Sposób przygotowania
- Obierz marchewkę za pomocą obieraczki w cienkie paseczki.
- Zagotuj wodę i wrzuć warzywno na 3 minuty do wrzątku. Następnie odcedź i odstaw na bok.
- W miseczce wymieszaj olej, sos sojowy, przyprawy i porwane na kawałki nori. Dodaj marchewkę i dobrze obtocz w sosie. Zostaw całość na 24h, aby składniki miały czas na połączenie.
Składniki
na 300 g
- 2 sztuka marchew
- 1 arkusz nori
- 6 łyżka olej lniany
- 3 łyżki sos sojowy jasny
- 3 łyżka papryka wędzona
- 1/2 łyżeczka kolendra
Zobacz