Spis treści
Piwne lody
Podczas upałów lubimy popijać zimne piwo i jeść lody. Taki zestaw to mało zdrowa, ale kusząca propozycja na wieczór. Co gdyby połączyć te dwie propozycje w jedno? Brzmi dość odważnie! Zdania są podzielone, jedni zachwalają, inni wręcz przeciwnie. Pomysł na ten specyfik dodała aplikacja Too good to go, która ma na celu edukować o tym jak nie marnować jedzenia. "Została Wam resztka piwa i żal wylewać? Otrzyjcie łzy, bo przychodzimy na ratunek idealny na letnie upały!" – czytamy na instagramowym profilu Too Good To Go.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki należy przelać do rondelka i gotować na małym ogniu aż całość się wymiesza.
- Płyn odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy jest chłodny, przelewamy do foremek na lody i wstawić do zamrażarki.
- Aby lody miały dobrą konsystencję warto je zblendować gdy będę lekko zmrożone i ponownie napełnić foremki.
Składniki
na 4 porcje
- 250 ml śmietana 30%
- 100 ml piwo
- 50 g cukier puder
- 3 sztuka żółtko
- 1/4 łyżeczka sól
Zobacz