w

„Kocham Cię jak kiełbasę Jaworską”. Takiej wędliny jeszcze nie jedliście!

Czy można zrobić kiełbasę bez mielenia, osłonki i wędzenia? Jesteśmy w ciężkim szoku, ale tak! Smak kiełbasy zależy głównie od doboru przypraw, zawartości tłuszczu w mięsie i sposobu konserwacji. Czym więcej wody w kiełbasie, tym staje się bardziej nie trwała. Dla porównania kiełbasa krakowska zawiera 36% wody, za to biała już ponad 72%.
Do wykonania domowej kiełbasy nie trzeba specjalnego sprzętu czy umiejętności. Wystarczy para rąk i dobry piekarnik.
Sponsorowane
Czas całkowity 16 godziny 30 minuty
Czas przygotowywania 16 godziny
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Mleko połącz z przyprawami, poszatkowanym czosnkiem i zeszkloną cebulką.
  • Weź duży garnek i wrzuć tam całe mięso. Dodaj mleko z przyprawami oraz szklankę lodowatej wody. Ugniataj ręką do połączenia składników. Mięso powinno się dobrze kleić.
  • Garnek owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 15 godzin.
  • Po tym czasie wyjmij mięso i podziel na dwie części. Rozprowadź mięso na kształt kiełbasy wzdłuż foli spożywczej. Zawiń mięso i zwiąż na końcach by całość przypominała cukierka i odstaw na 30 minut.
  • Kiełbasę piecz w piekarniku rozgrzanym do 90*C przez 3 godziny.
  • Ostudź kiełbasę i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki

na 2 kg

Wartości odżywcze Zobacz

Kiełbasa jaworska
Na porcję przypada:
Kalorie
1986.8
Tłuszcze
 
149.3
g
230
%
Węglowodany
 
15.5
g
5
%
Błonnik
 
1.9
g
8
%
Białka
 
136.2
g
272
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.