Spis treści
Kiełbasa jaworska
Czy można zrobić kiełbasę bez mielenia, osłonki i wędzenia? Jesteśmy w ciężkim szoku, ale tak! Smak kiełbasy zależy głównie od doboru przypraw, zawartości tłuszczu w mięsie i sposobu konserwacji. Czym więcej wody w kiełbasie, tym staje się bardziej nie trwała. Dla porównania kiełbasa krakowska zawiera 36% wody, za to biała już ponad 72%. Do wykonania domowej kiełbasy nie trzeba specjalnego sprzętu czy umiejętności. Wystarczy para rąk i dobry piekarnik.
Czas całkowity 16 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 16 godz.
Czas gotowania 30 min.
Sposób przygotowania
- Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Mleko połącz z przyprawami, poszatkowanym czosnkiem i zeszkloną cebulką.
- Weź duży garnek i wrzuć tam całe mięso. Dodaj mleko z przyprawami oraz szklankę lodowatej wody. Ugniataj ręką do połączenia składników. Mięso powinno się dobrze kleić.
- Garnek owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 15 godzin.
- Po tym czasie wyjmij mięso i podziel na dwie części. Rozprowadź mięso na kształt kiełbasy wzdłuż foli spożywczej. Zawiń mięso i zwiąż na końcach by całość przypominała cukierka i odstaw na 30 minut.
- Kiełbasę piecz w piekarniku rozgrzanym do 90*C przez 3 godziny.
- Ostudź kiełbasę i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki
na 2 kg
- 1 kg mięso wieprzowe (mielone)
- 1/2 kg mięso wołowe (mielone)
- 1,5 sztuka cebula
- 1 szklanka mleko
- 7 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżka sól
- 1 szklanka woda
Zobacz