w

Ketchup z cukinii. Masz ochotę spróbować?

Ketchup z cukinii

Pyszny domowy ketchup, ale w dość nietypowej odsłonie, bo z cukinii. Znacie ten smak czy to jednak nowość w waszej zimowej spiżarni? W smaku przypomina dobrze nam znany sklepowy sos, ale zapewniamy, że jest znacznie zdrowszy, gdyż nie znajdziesz w nim substancji konserwujących.
Możesz go spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub zawekować na zimę. Taki keczup nie skrywa żadnych tajemnic względem przygotowania, gdyż sami mamy wgląd co do niego dorzucamy.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz. 45 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 45 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Cebulę, paprykę oraz cukinię kroimy w kostkę i zasypujemy solą, następnie odstawiamy na godzinę.
  • Po tym czasie wstawiamy warzywa (nie odlewamy płynu) na średni gaz i gotujemy 30 minut.
  • Miękkie warzywa blendujemy. Dodajemy przyprawy, koncentrat oraz ocet i gotujemy całość przez 10 minut.
  • Do wyparzonych słoików wlewamy sos i pasteryzujemy całość przez 15 minut.

Składniki

na 5 słoików

Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli