Spis treści
Ketchup z cukinii
Pyszny domowy ketchup, ale w dość nietypowej odsłonie, bo z cukinii. Znacie ten smak czy to jednak nowość w waszej zimowej spiżarni? W smaku przypomina dobrze nam znany sklepowy sos, ale zapewniamy, że jest znacznie zdrowszy, gdyż nie znajdziesz w nim substancji konserwujących.Możesz go spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub zawekować na zimę. Taki keczup nie skrywa żadnych tajemnic względem przygotowania, gdyż sami mamy wgląd co do niego dorzucamy.
Czas całkowity 1 godz. 45 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 45 min.
Sposób przygotowania
- Cebulę, paprykę oraz cukinię kroimy w kostkę i zasypujemy solą, następnie odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie wstawiamy warzywa (nie odlewamy płynu) na średni gaz i gotujemy 30 minut.
- Miękkie warzywa blendujemy. Dodajemy przyprawy, koncentrat oraz ocet i gotujemy całość przez 10 minut.
- Do wyparzonych słoików wlewamy sos i pasteryzujemy całość przez 15 minut.
Składniki
na 5 słoików
- 1,5 kg cukinia
- 0,5 kg cebula
- 4 sztuka papryka czerwona
- 1,5 łyżka sól
- 1 sztuka jabłko
- 4 ząbek czosnek
- 70 g cukier
- 80 ml ocet spirytusowy
- 300 g koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka pieprz
Zobacz