Spis treści
Ketchup z cukinii
Pyszny domowy ketchup, ale w dość nietypowej odsłonie, bo z cukinii. Znacie ten smak czy to jednak nowość w waszej zimowej spiżarni? W smaku przypomina dobrze nam znany sklepowy sos, ale zapewniamy, że jest znacznie zdrowszy, gdyż nie znajdziesz w nim substancji konserwujących.Możesz go spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub zawekować na zimę. Taki keczup nie skrywa żadnych tajemnic względem przygotowania, gdyż sami mamy wgląd co do niego dorzucamy.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 45 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 45 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Cebulę, paprykę oraz cukinię kroimy w kostkę i zasypujemy solą, następnie odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie wstawiamy warzywa (nie odlewamy płynu) na średni gaz i gotujemy 30 minut.
- Miękkie warzywa blendujemy. Dodajemy przyprawy, koncentrat oraz ocet i gotujemy całość przez 10 minut.
- Do wyparzonych słoików wlewamy sos i pasteryzujemy całość przez 15 minut.
Składniki
na słoików
- 1,5 kg cukinia
- 0,5 kg cebula
- 4 sztuka papryka czerwona
- 1,5 łyżka sól
- 1 sztuka jabłko
- 4 ząbek czosnek
- 70 g cukier
- 80 ml ocet spirytusowy
- 300 g koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka pieprz
Wartości odżywcze
Ketchup z cukinii
Na porcję przypada:
Kalorie
223.8
Tłuszcze
1.6
g
2
%
Węglowodany
50.6
g
17
%
Błonnik
8.5
g
35
%
Białka
7.7
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane